Відзавтра на Рівненщині працюватимуть дитсадки та лише третина шкіл

Терший заступник голови ОДА Сергій Подолін провів розширену нараду щодо діяльності закладів освіти та інших установ в умовах «жовтої зони». У нараді взяли участь голови РДА, керівники громад, правоохоронних та територіальних органів Рівненщини.

Нагадаємо, відповідно до рішення Державної комісії ТЕБ і НС із 23 вересня змінюється формат роботи освітніх закладів. Вони працюватимуть офлайн лише за умови наявності хоча б одного щеплення у 80% працівників закладу. Якщо показники вакцинації персоналу у закладі освіти нижче - установу буде переведено в онлайн формат роботи.

«Держава змінила підхід до карантинних обмежень та дозволила роботу закладам, щоб не зупиняти економічний та освітній процес у країні. Кожен громадянин має можливість щепитися безкоштовно різними вакцинами на вибір. В галузі освіти спостерігається позитивна тенденція щодо 80% вакцинованих працівників. Якщо минулого тижня цей показник становив 11%, то нині збільшився удвічі та складає вже 25-30%», - наголосив Сергій Подолін.

Наразі готові працювати в умовах «жовтої» зони у звичному режимі близько третини освітніх закладів.

Як пояснив Сергій Подолін, ситуація із школами та вузами постійно змінюватиметься. Як тільки у навчальному закладі показник вакцинації працівників досягне 80% - всі зможуть повернутися до офлайн формату роботи.

Натомість, дитсадки, початкові класи та спецзаклади загальної освіти продовжать працювати. Це передбачено змінами, внесеними до Постанови Уряду сьогодні.

Разом з тим, місцеві комісії можуть самостійно приймати рішення щодо закриття закладів освіти. У цьому разі, діти перебуватимуть на карантині, а оплата праці персоналу становитиме дві третіх заробітної плати.

Також більш жорсткі карантинні обмеження стосуватимуться і щодо проведення масових заходів, роботи закладів харчування, розважальної сфери та інші.

Так згідно з постановою уряду, у «жовтому» рівні епідемічної небезпеки забороняється: проводити масові заходи за участю більше 1 особи на 4 кв. метри площі будівлі або території; заповненість кінозалів та залів інших закладів культури понад 50% місць; заповненість спортзалів і фітнес-центрів має становити не більше ніж 1 особа на 10 кв. метрів.

Бізнес зможе сам обирати: припиняти роботу в умовах погіршення епідемічної ситуації чи вакцинувати працівників та приймати відвідувачів за умови пред'явлення документу про вакцинацію проти COVID-19.

За результатами наради Сергій Подолін доручив: управлінню освіти і науки постійно тримати на контролі показники вакцинації працівників галузі; департаменту охорони здоров’я моніторити ситуацію із заповненням «ковідних» лікарень, а за потреби вживати заходів щодо збільшення мережі ліжок; Нацполіції та Держпродспоживслужбі посилити контроль щодо дотримання маскового режиму в установах, а також інших карантинних вимог у транспорті, магазинах.