На РАЕС замайорять прапори від ЗСУ

У відповідь на постійну підтримку українських захисників ЗСУ передають атомникам державні стяги та шеврони підрозділів зі словами вдячності. Сьогодні ці прапори будуть майоріти на об’єктах Рівненської АЕС задля підтримки бойового та волонтерського духу колективу.


З початку повномасштабної війни працівники РАЕС, консолідувавши зусилля, посилили допомогу воїнам.

Різні структурні підрозділи електростанції згуртовуються, щоб придбати автомобілі для військових, дороговартісне спорядження, оптичні прилади, техніку та обладнання; об’єднуються й плетуть маскувальні сітки і костюми, ремонтують транспорт, готують продукти тривалого зберігання тощо. У межах безстрокової акції «Я допомагаю ЗСУ» працівники електростанції додатково відраховують три й більше відсотки від посадових окладів, конвертуючи їх у посильну підтримку для військових. Усі речі закуповуються за безпосередніми зверненнями до колективу та волонтерів РАЕС, після чого адресно доставляються навіть у «найгарячіші» точки. Минулоріч завдяки акції «Я допомагаю ЗСУ» було зібрано більше дев’яти мільйонів гривень, які сьогодні у виді наданої допомоги міцно служать для виконання бойових завдань.

Волонтери РАЕС, після відвідин військовослужбовців на передовій повертаються із символічними подарунками від воїнів – шевронами або ж підписаними прапорами, що мають власну історію й пройшли довгий шлях аби потрапити до рук атомників.

Один з них, до прикладу, передала колективу реакторного цеху №2 РАЕС 7-ма рота 3-го танкового батальйону, для якої атомники придбали необхідний бус. Це був вже другий автомобіль, придбаний колективом цеху. Нині ці авто активно служать на передовій для перевезення поранених й вантажів, переміщення особових складів підрозділів. Наразі на прохання колеги за цехом – старшого оператора, який пішов до лав ЗСУ добровольцем ще на початку повномасштабного вторгнення, куплено третє авто, яке відправиться на Донецький напрямок.

    «Цей прапор містить подяку військових за підтримку. Але хочеться дякувати їм та побажати хлопцям здоров’я, сил й натхнення бити наших ворогів і, головне, якнайшвидшого повернення додому. А ми, зі свого боку, продовжуватимемо допомагати, адже віримо, що спільними зусиллями обов’язково переможемо!», – підкреслює провідний інженер управління реактором РЦ-2 Микола Регещук.

Ще один зі стягів передали колективу РАЕС військові 68-ої єгерської штурмової бригади: «Цей прапор передав працівник електричного цеху, який з перших днів повномасштабної війни боронить Україну у найгарячіших точках. Загалом сьогодні більше десяти працівників нашого цеху служать у лавах ЗСУ. Завжди ловлю себе на думці, що, в порівнянні з роботою наших військових, ми робимо мало, хочеться робити ще більше, віддавати усе. Сьогодні всі наші думки і сили там, з ними», – коментує голова цехового комітету електроцеху Олена Цинайло.

Прапор зі 130 окремого розвідувального батальйону передали колективу РАЕС ще у жовтні. Тоді завдяки акції «Я допомагаю ЗСУ» атомникам вдалося, частково профінансувавши, допомогти придбати дороговартісний квадрокоптер, який нині надійно допомагає вести розвідку на третьому рівні «рубежів». На війні такі пташки це «очі» й збережені життя, адже вони замінюють у розвідці групу бійців та, навіть, допомагають передавати полум’яний «привіт» окупантам.

Ще один стяг прошов через різні військові підрозділи, коли волонтерська група РАЕС їздила до багатьох населених пунктів на сході країни, передаючи вояжі допомоги. У січні цього року цей стяг передали у руки атомникам і вже найближчим часом він разом із іншими прапорами від військових замайорить на Рівненській АЕС.

«Коли ми отримували такі прапори, виникла ідея, щоб якомога більше працівників їх побачили, могли прочитати ці слова від бійців і відчути, з яким теплом вони відгукуються про допомогу від атомників, які, у свою чергу, роблять все, аби наші військові перемогли», – наголошує член волонтерської групи РАЕС Тетяна Васильєва.

Чергова допомога від колективу РАЕС вже передана до рук військових. Завдяки четвертому етапу акції «Я допомагаю ЗСУ» були придбані квадрокоптери «DJI Mavic3 Fly Combo», автомобілі високої прохідності, системи супутникового зв’язку «Starlink», тактичні далекоміри, генератори, рації Motorola, тактичні біноклі. Чотири квадрокоптери вже були передані військовим та ще п’ять будуть відправлені до п’яти військових частин у зону бойових дій. Два генератори та дві супутникові системи зв’язку передані за зверненням угруповання військ «Волинь». Також колектив служби інформаційних технологій передав для захисників мережеве обладнання.

«Дякую колективу РАЕС за всіх моїх побратимів, яким ви допомагаєте. Ви вкладаєте дуже багато у нашу перемогу. Переконаний, вона за нами!», – зазначає військовослужбовець Святослав Дембовський.

«Хочу подякувати керівництву та персоналу РАЕС за надану допомогу. Сподіваємося на подальшу співпрацю. Це обладнання допоможе нам у реалізації заходів для забезпечення безпеки міста Вараш», – підкреслює представник угруповання військ «Волинь» Володимир.
«Щомісяця до нас надходить від 30 до 40 звернень із різними позиціями. Дякуючи тому, що кошти від працівників надходять регулярно ми можемо швидко реагувати. Члени волонтерської групи РАЕС постійно тримають зв’язок із бійцями, опрацьовують основні запити й адресно передають все необхідне. Чимало з цих речей, на жаль, можуть бути знищені у вогні війни і доводиться знову шукати ці ж авто чи квадрокоптери для військових. Важливо не зупинятися й продовжувати допомагати!», – підсумовує Тетяна Васильєва.

Нині українські військові для всіх нас є ангелами-охоронцями, знайомими чи не знайомими, проте рідними людьми. Для кожного з них сьогодні ми працюємо, молимося і об’єднуємося, аби увесь світ нарешті почув українців, які щасливо вигукуватимуть завітне слово «Перемога!».