Червона зона: хто і як має проводити перевірку документів про вакцинацію

Найближчим часом декілька регіонів опиняться у «червоній» зоні. Зокрема, Харківська та Херсонська області повідомив Михайло Радуцький.

На Херсонщині місцева влада вже попередила громадян, що з 10 жовтня почнеться життя за новими правилами.

 Що заборонено у «червоній» зоні?

  •  робота всіх закладів громадського харчування (кафе, ресторани), окрім адресної доставки та замовлень навинос;
  •  робота ТРЦ та розважальних закладів -  кінотеатрів, театрів тощо;
  •  робота закладів освіти, окрім дитячих садків і початкових класів шкіл;
  •  робота непродовольчих ринків,  магазинів, спортзалів, басейнів і фітнес-центрів;
  •  проведення масових заходів, крім офіційних спортивних заходів і матчів командних ігрових видів спорту без глядачів;
  •  робота закладів культури – музеїв, художніх виставок, окрім історико-культурних заповідників.

Ці обмеження не діють за умови 100% вакцинації працівників та відвідувачів. Школи будуть працювати, якщо щеплення від коронавірусу зробили 100% персоналу.  

Що дозволено у «червоній» зоні?

Дозволяється робота відділень банків, АЗС, ветеринарних магазинів, аптек та всіх продовольчих магазинів. 

Щодо транспорту. Поки водії громадського транспорту не включені Кабміном до переліку професій, для яких вакцинація обов’язкова. 

Питання режиму роботи транспорту вирішує місцева влада. Наприклад, міська рада Мелітополя від сьогодні вирішила здійснювати перевезення пасажирів у громадському транспорті з 6 до 9 годин ранку та з 16 до 19 годин за умови обов’язкової наявності у водія та пасажирів або сертифікату про вакцинацію, або негативного результату тестування на Covid-19.

 Хто і як має проводити перевірку документів про вакцинацію у «червоній» зоні?

Ще 13 вересня Уряд схвалив правила підтвердження чинності СOVID-сертифіката, що підтверджує вакцинацію від коронавірусу, документів про негативний результат тестування або одужання від зазначеної хвороби.

Перевіряє документи у відвідувачів працівник підприємства – це може бути охоронець, адміністратор, касир.

Нацполіція та місцеві органи влади мають право провести інспекцію – перевірити у відвідувачів наявність сертифікатів.  

Алгоритм перевірки сертифікату вакцинації наступний:  

  •  Ініціатор перевірки запитує у відвідувача сертифікат вакцинації. Документ може бути декількох видів – міжнародний, внутрішній, довідка про негативний тест, довідка про одужання від хвороби;
  •  Власник довідки про вакцинацію пред’являє її – або у застосунку «Дія», або у паперовому вигляді. 
  • QR-код має бути придатним до зчитування. Якщо у довідці є фото власника, то перевіряючий має звірити фото з його обличчям. У випадку, коли на довідці немає фото, власник сертифікату повинен пред’явити документ, що засвідчує особу.
  •  Представник закладу за допомогою «Дії» зчитує дані QR-коду. Рішення про підтвердження сертифікату приймає безпосередньо ініціатор перевірки.

Півтора року тому українці почали носити маски. Це було незручно та незвично. Поступово ми звикли до того, що у приміщенні та публічних місцях потрібно бути у масці.

Так само й з новою процедурою перевірки сертифіката вакцинації. Я закликаю всіх виважено та спокійно поставитись до нових правил – не нервувати, не дратуватись, не сперечатись зі співробітниками закладу. Перевірка сертифікату - займає декілька секунд. Це наша з вами безпека. І це можливість під час гострої фази пандемії продовжувати жити звичним життям.

Мешканців «червоних» зон просять не залишатись байдужими до фактів порушення правил. Якщо ви бачите, що адміністрація закладу не перевіряє сертифікати у відвідувачів – повідомляйте про це поліцію за номером «102». Пам’ятайте, ваша небайдужість може зберегти людські життя.