Зустріч з художником, або Поговоримо про живопис

Нещодавно у Галереї європейського живопису «Євро-Арт» у Рівному відбулася цікава зустріч із заслуженим діячем мистецтв, народним художником України, професором Харківської державної академії дизайну і мистецтв, членом-кореспондентом Національної академії мистецтв України Василем Ганоцьким. Зустріч проходила у форматі «Gallery talk». У цей непростий час він, харків’янин, знайшов прихисток у нашому місті, тож і художник, і гості імпрези зцілювали душі одне одного щирим спілкуванням.

Погодьтеся, що митець здатен бачити і створювати прекрасне лише тоді, коли прекрасний його власний внутрішній світ. Саме таким є народний художник України Василь Ганоцький. Він малює, немов дихає, передаючи на полотні енергію свого серця. Захоплення малюванням почалось із дитинства, хотілося занотувати навколишню красу, втілити у поліфонію барв, увіковічнити мить на довгі-довгі роки. На жаль, присутні на зустрічі з митцем могли насолоджуватися більшістю творів художника лише з екрана кінопроектора, адже картини залишилися у рідному Харкові. Митець переживає за рідне місто, з любов’ю та вдячністю згадує своїх вчителів та наставників.


Василь Леонтійович захоплюється Україною і створює її натхненні пейзажі та образи у своїх картинах. Його надихає на творчість неймовірне багатство українських просторів, її гори, її ріки, її мальовнича краса, її ней­мовірні люди. Було надзвичайно приємно бачити і відчувати цей колористичний настрій, цей подих свіжості, який він вносить у свої картини.


Джерелом натхнення, як для справжнього українця, крім природи, є також родинний затишок. Василь Ганоцький дуже часто малює свою доньку Ольгу. Ми побачили портрети Олі маленької і дорослої – щасливої мами двох дітей. Вдивляючись у її витончені риси обличчя, буквально потрапляєш у полон цієї лагідної загадкової жінки. А з якою ніжністю він зображує на полотнах своїх внуків! Кожен рух пензля цього майстра дихає любов’ю та життям.


Цього дня знаний майстер презентував рівнянам та гостям міста і свої нові, написані уже в Рівному картини. Адже мистецтво вічне, воно відбиває усі наші переживання та сподівання на краще, лікує душі. Василь Ганоцький під час війни в Україні створив свою нову роботу під назвою «Я – Україна!». На полотні ми бачимо молоду тендітну дів­чину під кущем калини… Засмучену, але незламну. Вона ніби уособлює нашу молоду державу, яка обов’язково розквітне щасливим майбуттям! Дуже болісно художник переживає війну в рідній Україні.


– Мій рідний Харків, місто-герой України, зараз дуже потерпає від жорстокого щоденного руйнування російськими загарбниками, але бумеранг долі дуже скоро розставить все по місцях, і ми нарешті зможемо відбудувати все і зробити наші міста і села ще кращими. Ми повернемо усі свої землі, – запевняє Василь Леонтійович.


Глядачі мали унікальну можливість безпосередньо розпитати художника про його мистецьку кар’єру, про його плани та задуми. Василь Ганоцький продовжує плідно працювати у традиційних жанрах: натюрморт, пейзаж, тематична картина, портрет. Його твори зберігаються у музеях, галереях та приватних колекціях Китаю, Польщі, США, Франції, Німеччини, Канади, Австралії, Великої Британії, Чехії, Словаччини, Словенії.


Фінальним акцентом зустрічі стала українська пісня у виконанні художника. Не даремно кажуть, що талановита людина – талановита у всьому.
У наш час мистецтво не просто надихає, воно допомагає боротися. Зібрані від вхідних квитків кошти поповнили волонтерську скриньку Допомога армії – Рівне (#ДАР) для ЗСУ. Тільки разом, згуртувавшись, коли кожен робитиме щось для нашої спільної перемоги, ми обов’язково все подолаємо і побудуємо краще майбутнє для наших нащадків! Слава Україні!