Жителів Рівного збентежили благі наміри освітян

Існує жарт про те, що українці можуть посперечатися одне з одним навіть на порожньому місці. Щось подібне почалося в Рівному кілька днів тому.

За інформацією газети "7 днів".

Причиною стала шкільна реформа. Точніше намір управлінців у сфері освіти об’єднати одну з невеликих міських шкіл (а саме ЗОШ №4) з ліцеєм «Престиж». Із пабліків у соцмережах дискусія про доцільність такого кроку вихлюпнулася назовні. Його противники змішали в одну купу правду та фейк і закликали містян виходити на протест.

На будинках неподалік четвертої школи днями з’явилися анонімні оголошення про те, що об’єднання відбувається без згоди колективу і батьків. Тобто дітей із початкових класів «державної» ЗОШ №4 (знаходиться на вулиці Жуковського, 30) нібито змусять навчатися у приміщенні ліцею «Престиж» (вул. Д. Галицького, 17). Та ще й батьки муситимуть платити за це навчання в «приватній школі». Тому всіх небайдужих закликали захистити «державну школу».

Що ж насправді запланували в управлінні освіти і чому виник спротив?

Почнемо з розвінчання фейків: обидва згаданих навчальних заклади – комунальні. Тобто підпорядковуються міській владі. У ліцеї дійсно надають додаткові освітні послуги (група продовженого дня та численні гуртки після уроків), які оплачують батьки. Однак озвучена противниками об’єднання вартість цих послуг – 4-5 тисяч гривень – далека від реальності. Насправді оплата коливається в межах 500-700 грн на місяць, залежно від класу.

А тепер до суті. Освітня реформа, яка триває в нашій державі вже кілька років, передбачає, що школи мають визначитися з тим, який рівень знань та умінь вони готові надавати своїм учням за новими освітніми стандартами. Тож з наступного навчального року (тобто з вересня) заклади середньої освіти мають перетворитися на початкові школи, гімназії та ліцеї. Перші та другі дають базову середню освіту і навчають дітей до 9 класу. А у ліцеї старшокласники можуть навчатися, освоюючи знання за певними освітніми профілями.

Попередньо керівництво ЗОШ №4 подало заявку на перепрофілювання в гімназію. Тому й виникла ідея об’єднання. Була створена робоча група, обговорили перспективи такого кроку з керівниками освітніх закладів. Уже відбулася зустріч представників управління освіти з педколективом школи. На цей тиждень заплановані зустрічі управлінців з батьками учнів ЗОШ №4. Згодом питання винесуть на розгляд постійних комісій міської ради. А вже на сесії депутати ухвалюватимуть остаточне рішення: бути чи не бути об’єднанню. Однак публічного обговорення такої перспективи не було. Зона конфлікту

– Із 1 вересня в цій школі (ЗОШ №4, – ред.) вже не буде 10 і 11 класів, – зазначає начальник управління освіти Рівненського міськ­виконкому Богдан ТУРОВИЧ. – Відповідно до вимог закону про освіту ліцеєм може бути лише той заклад, який має на паралелі мінімум два десятих класи і навчання здійснюється за трьома профільними напрямами. У ЗОШ №4 цього немає. Зараз тут у 10 класі навчається 20 дітей, в 11-му – 19. Постало питання, що невдовзі взагалі може не бути охочих вступати до цієї школи, адже рано чи пізно дитині доведеться шукати інший заклад. Чи після 4, чи після 9 класу. Тут ідеться про можливість для четвертої школи продовжити своє існування. І випускати дітей, 11 клас в тому числі.

Для ліцею «Престиж» таке об’єднання теж має певні переваги, адже дозволить вирішити його давню проблему з приміщенням. Нині ліцеїсти навчаються в невеликій двоповерховій будівлі колишнього дитсадка. Середня та старша ланки працюють у дві зміни. Ще один корпус для школи, який почали будувати за кілька років після створення «Престижу», став довгобудом і за нинішніх умов навряд чи його завершать у найближчі роки.

– Наш заклад розрахований на 240 дітей. Зараз у нас є 700 учнів, – розповів директор Рівненського академічного ліцею «Престиж» імені Л. Котовської Сергій РАЧИНЕЦЬ. – І це серед іншого свідчить про якість роботи наших педагогів. Об’єднання дало б нам можливість розвантажити приміщення. Ми могли б перевести нашу середню ланку на одну зміну навчання. Це вигідно і школі, адже на її базі створюється повноцінний ліцей, де діти зможуть навчатися за сучасними стандартами з використанням нових освітянських методик. На початку планували перевести в приміщення школи наших ліцеїстів із старших класів (9-11). Їх навчатимуть наші педагоги. Діти, які вже навчаються в ЗОШ №4, нікуди переходити не будуть. Вони залишаться на старому місці: в своїх класах із своїми викладачами. Ми спілкувалися з учителями. Найбільше запереживала початкова ланка. Але вони чомусь не думають про те, що робитимуть їхні колеги, які навчають старшокласників, куди їм подітися? А так у них залишаються свої години. Поступово будемо переміщувати наші матеріально-технічні засоби. Підвищувати рівень педагогів. З часом – приводити школу до ладу. Роботи багато. Але всі хочуть, щоб діти могли отримати добрі знання. Ніхто не планував обмежувати чи до чогось змушувати учнів школи чи їхніх батьків.

На цьому наголошує й начальник міського управління освіти. Каже, що додатковими освітніми послугами користуватимуться лише ті, хто сам цього забажає. Усі, хто вже навчається в ЗОШ №4, тут і залишаться. А от першачки почнуть навчатися з 1 вересня у приміщенні «Престижу». Педколектив і технічний персонал ЗОШ №4 обов’язково буде працевлаштований.

– Велика заслуга директора ліцею, який спонукає вчителів з «Престижу» розвиватися, постійно підвищувати свій рівень. Можливо, саме така перспектива – вчитися і вдосконалюватися – і стала причиною певного спротиву об’єднанню окремих вчителів. Але я переконаний, що педагог має розвиватися і відповідати певному рівню сучасної освіти, – зазначив Богдан Турович.

Що ж до директора школи №4, то цьогоріч завершується її трудовий контракт. Вона – жінка пенсійного віку. Якщо виявить бажання й надалі працювати, в управлінні кажуть, що місце їй знайдуть.

Крім того, чиновник нагадав, що за рейтингами успішності учнів на ЗНО «Престиж» щороку входить до першої десятки серед міських шкіл. Між тим четверта школа, на жаль, має набагато нижчі показники успішності. У ліцеї є певний «конкурс»: на одне місце в першому класі претендує 5 дітей. Тим часом у четвертій школі в останні роки недобір.

– Є одна цікава цифра: з території обслуговування, яка закріплена за четвертою школою, в інші заклади пішло 592 дитини, – розповів Богдан Турович. – Це тривожний дзвіночок. Варто подумати, чому так відбувається? Бачимо, що з кожним роком зменшується загальна кількість дітей. Про це інформує статистика народжуваності. Не хочемо чекати, доки в четвертій школі не буде набору. Тож ми націлені на позитив і діємо в рамках освітньої реформи.

Між тим обговорення злиття шкіл продовжується. Ідея безумовно добра і варта втілення. Але, на жаль, недосконала комунікація і поінформованість викликали невдоволення людей. Тут досить доречним виглядає зауваження депутатки Рівнеради Галини КУЛЬЧИНСЬКОЇ, яке вона оприлюднила на своїй сторінці в соцмережі:

«Чи повністю безпроблемним є таке об’єднання? На мою думку, ні. Відкритим залишається питання місця навчання дітей, батьки яких з 01.04. писали заяви в перший клас саме четвертої школи. Справа в тому, що вся початкова школа «Престижу» і надалі буде перебувати в корпусі на вулиці Данила Галицького. А от про це батьків не повідомили. І не могли повідомити, бо ідея об’єднання двох закладів виникла в управлінні освіти міста вже після того, як батьки написали відповідні заяви. Як «розрулять» цю ситуацію, не знаю. Як на мене, діти, які збиралися вчитись у першому класі саме четвертої школи, мають там і вчитись, якщо живуть поруч. Це їхнє гарантоване право. І ще. Якщо батьківські і педколективи обох закладів проти об’єднання, його не має бути.

І наостанок. Потрібно все робити вчасно, відкрито і чесно говорити з людьми. Тоді й не виникатиме збурливих ситуацій, описаних у невідомо ким розклеєних оголошеннях про вигнання дітей зі школи. Пам’ятайте, панове: вчасно, чесно і відкрито!»