Загрожує штрафом: рівнян закликають не купувати проліски, підсніжники й інші первоцвіти, що занесені до Червоної книги України

Відділ захисту довкілля управління економіки міста Департаменту економічного розвитку Рівненської міської ради просить мешканців Рівненської міської територіальної громади не купувати проліски, підсніжники й інші ранньоквітучі рідкісні рослини, що занесені до Червоної книги України.

За останній рік ворог завдав непоправної шкоди навколишньому середовищу України. Сьогодні особливо важливо максимально відповідально ставитися до природи, не бути співучасниками екологічних злочинів. 

Тому маємо величезне прохання до  мешканців громади: не зривайте та не купуйте первоцвіти, адже вони є рідкісними і зникаючими видами рослин, більшість з яких (підсніжники, проліски, крокуси, білоцвіт, сон-трава тощо) занесені до Червоної книги України та охороняються законом. Збирання первоцвітів дуже шкідливе для природи тим, що не дає можливості рослинам утворити насіння. До того ж, зривання декількох рослин первоцвіту призводить до знищення десятків насінин, які в майбутньому могли б дати нове покоління.

З кожним роком цих рослин стає все менше, і одного дня підсніжники, проліски, сон-трава та інші рідкісні ранньоквітучі рослини можуть просто зникнути. Давайте будемо свідомими і не допустимо цього.

Торгівля первоцвітами переслідується органами Національної поліції та Державною екологічною інспекцією і карається штрафом від 1700 до 3655 грн. При цьому штраф загрожує не лише тим, хто їх продає, але й тим, хто купує чи розповсюджує.

ШТРАФИ ЗА ПЕРВОЦВІТИ (ст. 88-1 КУпАП):

§  від 510 до 1700 грн – за незаконне придбання, збут та розповсюдження об’єктів рослинного світу;

§  від 1700 грн до 3655 грн – за рослини, зібрані на заповідних територіях, або занесених до Червоної книги (з конфіскацією рослин);

   Крім того, за кожну зірвану рослину з Червоної книги України передбачена відповідна компенсація.

Наприклад:

§  черемша (цибуля ведмежа) – 62 грн. за 1 екземпляр;

§  шафрани (крокуси), підсніжники – від 49 до 62 грн. за 1 екземпляр (в залежності від виду);

§  сон трава – від 37 до 62 грн. (в залежності від виду).