За організацію «реабілітаційних центрів» на Рівненщині судитимуть 22 особи

Рівненською обласною прокуратурою скеровано до Рівненського міського суду обвинувальний акт стосовно 22 осіб, яким інкримінують організацію викрадення та незаконне позбавленні волі двох чи більше осіб, а також катування, вчинене організованою групою осіб (ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 28, ч. 3 ст. 146, ч. 2 ст. 127 Кримінального кодексу України).

Досудовим розслідуванням встановлено, що 45-річний чоловік, задля швидкого збагачення за рахунок отримання грошової винагороди під виглядом надання реабілітації хворим від наркотичної, алкогольної та інших залежностей, у 2018 році організував та забезпечив функціонування закладів закритого типу для примусового утримання в умовах ізоляції осіб вказаної категорії. До своєї злочинної діяльності він залучив 21 особу. Всі члени групи - прихожани однієї з протестантських церков, а організатор угрупування називав себе її пастором. Всередині групи діяла стійка ієрархія, з чітким розподілом функцій її учасників.

Загалом на Рівненщині діяло 6 таких «реабілітаційних центрів» - безпосередньо в обласному центрі, а також у селах Бармаки, Колоденка та Мочулки, Рівненського району та ще один був на Тернопільщині. Їх облаштовували в орендованих приватних будинках.

Вказані заклади представляли собою гуртожитки для спільного проживання осіб із залежностями, з обмеженням особистої свободи, з гратами на вікнах, контролем телефонних дзвінків та побачень з рідними, жорсткими правилами поведінки, неповноцінним харчуванням та системою відповідних примусових заходів та фізичних покарань у разі непокори.

Рідні нарко- та алкозалежних за утримання їх в «центрах» платили від 3 до 12 тисяч гривень щомісяця. Досудовим розслідуванням встановлено 26 потерпілих, за утримання яких ділки отримали 380 тисяч гривень.

Діяльність центрів правоохоронці зупинили у травні 2020 року.

Досудове розслідування проводили слідчі СУ ГУ НП в Рівненській області, за оперативного супроводу Управління СБУ в області та відділу боротьби з злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми в Рівненській області ДБЗПТЛ Національної поліції України.

За вказані кримінальні правопорушення передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 10 років.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено у законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.


Рівненська обласна прокуратура