Йод однаково засвоюється з їжі і препаратів

Вісім із 10 немовлят в Україні народжуються із ризиком виникнення розладів через йододефіцит. У кожного другого дорослого через брак елемента порушується робота щитоподібної залози.

- Йоду не вистачає майже всім українцям, — розповідає ендокринолог Юрій Дубинський з Дніпра, 40 років. — Найбільше  - жителям Рівненської та Чернігівської областей. Бо в ґрунті тут елемента найменше. Тому й місцева городина містить його недостатньо. Та це не означає, що в інших регіонах ситуація інша. Можливо, там цю проблему рідше виявляють.

Йододефіцит призводить до збільшення щитоподібної залози та її раку. Знижує розумову активність у дорослих та призупиняє розвиток у дітей.

- Перші симптоми - людина відчуває втому, виникає депресія, знижується працездатність. Особливо небезпечна нестача йоду для жінок при надії. У плода порушується формування органів і систем. Розвивається розумова відсталість. Тож вагітним важливо приймати до 250 мікрограмів йоду на добу.

Діти з 11 років і здорові дорослі мають отримувати 150–300 мкг йоду. Денну норму забезпечують 100 г морської капусти.

- Її можна їсти досхочу. До щоденного раціону слід включити яйця, молоко, яловичину, горіхи та морепродукти.

Теплова обробка руйнує до 65% йоду, особливо в рибі та інших морепродуктах. Тому краще їсти в'ялену або засолену сирою.

- Слід регулярно вживати йодовану сіль. Її додають після приготування. Бо при високій температурі йод випаровується. Раджу споживати до 3 грамів солі щодня. Якщо більше - може розвинутися гіпертонія.

Йодовану сіль зберігають у щільно закритій посудині, в непрозорому поліетиленовому пакеті чи фользі.

— Йод однаково засвоюється з їжі та препаратів. Перевага першої — там є й інші мікроелементи. Проте у ліків точніше дозування. Та продуктами йододефіцит не вилікуєш, бо там замало цього елемента. Малюючи розчином йоду сітку на шкірі, потребу також не заповнити. Він випаровується і не насичує організм.

Створити надлишок йоду в тілі складно, бо 95–98% елемента виводиться із сечею.

— Питання йододефіциту вирішити можна так, як це зробила Європа. Шляхом масової профілактики. Уряд має прийняти законодавчу базу, щоб йодували всі продукти. Тобто в харчовому виробництві звичайну сіль замінити морською. Проте закон не приймають, бо нема політичної волі. Та й використання йодованої солі здорожує продукцію. Доки це питання не вирішиться на рівні держави, ліквідувати йододефіцит неможливо.