Як уникнути хвороб після свят: поради від сімейного лікаря

Як уникнути хвороб після свят: поради від сімейного лікаря Володимира Максимова.

Чи задумувалися ви, скільки насправді коштує ваш святковий стіл? А якщо рахувати витрати на лікування після застілля? Сімейний лікар Володимир Максимов ділиться простими порадами, як уникнути витрат на ліки від неправильного харчування під час свят.

Наближаються новорічні та різдвяні свята, обов’язковим атрибутом яких є приготування традиційних і святкових страв. Залежно від розміру гаманця, ми намагаємося потішити рідних та друзів смачненьким. Але чи можемо ми дозволити собі таку їжу і у скільки обійдеться лікування після цих застіль?

Споживання великої кількості шкідливої їжі у молодих людей може суттєво не впливати на здоров’я. Однак, якщо вам більше 45 років, пам’ятайте: кожний такий «святковий стіл» може призвести до розвитку важких хвороб. Тим більше, якщо ви живете з хронічними чи неінфекційними захворюваннями. 

3 поради, як зробити святковий стіл другом, а не ворогом для вашого організму

  1. Приберіть солодкі газовані напої 
    Вони містять дуже багато цукру. Наприклад, у склянці лимонаду може бути 6 ¼ чайних ложок цукру, коли - 10 ¼ ложок. У людей, які часто п’ють солодкі напої, часто з’являється надлишкова вага, ожиріння, збільшується ризик цукрового діабету 2 типу, хвороб серця. Краще замінити ці напої на домашній компот, узвар, а найкраще під час їжі пити звичайну воду. Додайте туди лимон або лайм та м’яту — це зробить воду більш насиченою і смачною. 
  2.  Уникайте трансжирів 
    Вони містяться у фаст-фуді, напівфабрикатах, фабричних снеках, соусах (у тому числі майонезі), хлібобулочних виробах і солодощах. Трансжири — це різновид ненасичених жирів, що містять трансізомери жирних кислот. Найчастіше їх використовують у смажених продуктах, готових або розфасованих закусках, кулінарних жирах і спредах. Дослідження підтвердили зв’язок між споживанням трансжирних кислот та ішемічною хворобою серця, що може призводити до передчасної смертності. Є докази, що споживання трансжирів підвищує рівень «поганого» холестерину й натомість знижує рівень «хорошого». Трансжири можуть призводити до таких хвороб, як ожиріння, рак, діабет, розлади імунної системи.
  3. Зменшіть споживання солі  
    Сіль — основне джерело натрію, а надмірне його споживання призводить до проблем зі здоров’ям. Серед них — підвищення артеріального тиску, ризиків серцево-судинних захворювань та інсульту. Також надлишок солі збільшує навантаження на нирки і затримує воду в тканинах, а це призводить до підвищення ваги.  
    За даними досліджень, у середньому українці споживають 12,6 г солі на добу. Це вдвічі більше, ніж рекомендований рівень — 5 г на добу.  
    Основним джерелом солі є харчові продукти, що пройшли технологічну обробку. Це готові страви, бекон, шинка та ковбаси, сир, солоні закуски та локшина швидкого приготування. Уникайте готових продуктів із високим вмістом солі. Уважно читайте етикетки та обирайте продукти, у яких вміст солі знижено. Готуючи страви, додавайте свіжі трави та спеції замість солі.

Потрібен час на те, щоби ваші смакові рецептори пристосувалися до меншої кількості солі та звичного смаку продуктів. Але, як тільки це увійде у звичку, ви відчуєте ширший діапазон смаків і почнете отримувати задоволення від їжі. 

Незважаючи на дати в календарі, ваш організм має отримувати не лише здорову їжу, але й регулярно (бажано в один і той самий час) і в достатній кількості (без періодів голодування чи переїдання). Це необхідно зокрема і для того, щоб підшлункова залоза працювала належним чином, а рівень цукру у крові був у межах норми впродовж дня. 

Люди, які старші 45 років знаходяться у групі ризику виникнення цукрового діабету 2 типу, тому мають регулярно перевіряти свій рівень цукру у крові. А переїдання та вживання нездорової їжі на свята можуть мати для них погані наслідки.

Пам’ятайте: здоровий раціон має стати вашою щоденною звичкою, а не тимчасовою дієтою після святкового столу. 

Інформація підготовлена в рамках інформаційної кампанії “Мисливці за діабетом”, яка є частиною україно-швейцарського проєкту “Діємо для здоров’я” (Скорочення поширеності факторів ризику неінфекційних захворювань в Україні) та реалізується за підтримки Швейцарії.