Як під час війни навчитися повноцінно спати?

 Сон – надзвичайно важлива складова здоров’я кожного з нас. Саме під час сну тіло та мозок відновлюються. Саме від нього залежать наше самопочуття, настрій, фізична активність і працездатність. Проте, щоденні обстріли викликають розлади сну, наслідком чого є погіршення якості життя.

Повноцінно спати можливо навіть під час війни! Як це зробити? Рекомендації від Олега Чабана – доктора медичних наук, академіка, професора кафедри медичної психології, психосоматичної медицини та психотерапії медико-психологічного факультету Національний медичний університет імені О.О. Богомольця.

Сон у такий важкий для нашої психіки період, як повномасштабна війна, переходить у так звану «стадію очікування». Наче спиш, але в режимі готовності будь-якої миті зіскочити з ліжка й тікати. Відтак, у покроковому відновленні сну важливо врахувати усі фактори впливу.

 Біологічні – звичне функціонування нашого організму, дотримання режиму дня, збалансоване харчування.

 Психологічні – регуляція психоемоційних чинників за допомогою навичок контролю тривожності, збудження, розпачу.

 Психофармакологічні – вживання медичних препаратів у разі неефективності впливу на попередні структури (тільки за призначенням лікаря).

Отже!

Якщо необхідно заснути у несприятливих умовах, важливо потурбуватися про таке 

 Безпечне місце. Це коридор вашої квартири (правило двох стін), підвал, бомбосховище, метро. Навіть коли немає тривоги, але вас переслідує страх, краще облаштувати місце для сну там, де ви почуваєтеся найбільш безпечно.

 Тепло. Дуже важливо не замерзнути і не відчувати холодового (і додатково стресового) ознобу. Одягайтеся так, наче вам потрібно буде спати на вулиці. І краще обрати важку ковдру, ніж легку.

 Звукова атмосфера. Тут допоможе ваш особистий смак чи звичка – або це буде заспокійливий для вас «шум» – тиха повільна музика, шум хвиль моря, вітру, дощу, пташиного співу тощо, або ж навпаки – беззвучність. В останньому випадку можна скористатися зручними навушниками (щоб вони не тиснули на вуха, не приносили жодного дискомфорту), берушами або ж зробленими власноруч вушними тампонами.

У наступній публікації розповімо про вправи для покращення сну. Вони прості і швидкі, тож слідкуйте за нашою стрічкою 

 Поради підготовлено у межах ініціативи першої леді Олена Зеленська зі створення Всеукраїнської програми ментального здоров'я Ти як?

Супровід розробки та впровадження Програми забезпечує Координаційний центр з психічного здоров'я при Кабінет Міністрів України за експертного партнерства та підтримки World Health Organization (WHO). Майданчиком для ухвалення рішень є Міжвідомча координаційна рада КМУ.