Як боротися з підтопленням вулиць у Рівному? Ідеї на проекти з бюджету озеленення міста.

Поверхня Землі нагрівається, випаровування збільшується – це впливає на циркуляцію повітряних мас та їх перерозподіл. Звідси маємо понаднормові опади, що змивають все на своєму шляху, а в іншому – аномальні посухи.

Нищівні зливи та буревії завдають шкоди нашій діяльності та знищують інфраструктуру у місті. Це перша причина підтоплень.

Друга ж - це те, що у Рівному велика кількість бетону та асфальту з погано продуманим водовідведенням, потоку зливової води просто немає де подітися.  

Які природоорієнтовані рішення можна застосувати для нашого міста: 

  • Багаторічні зелені насадження, які своїм корінням вбиратимуть та затримуватимуть дощову воду. 
  •  Водопроникні поверхні у місті - поверхні, які допомагають опадам швидко вбиратися у ґрунт, тим самим зменшуючи поверхневий стік та розвантажуючи каналізації.
  •  Біодренажні системи - багатошарові канали, рівчаки для відведення, очищення та збереження в екосистемі стоків дощових опадів.
  •  Дощові сади, канави та траншеї - багаторічні рослинні композиції, що завдяки дренажним шарам із рослинами ефективно перехоплюють, затримують та поступово повертають опади до екосистеми.
  •  Зелені парковки - паркувальне місце, облаштоване з використанням проникної поверхні, засіяної газонною травою й укріпленої газонними ґратами або спеціальною бруківкою.
  •  Штучні водно-болотні угіддя - багатошарові канали, рівчаки для відведення, очищення та збереження в екосистемі стоків дощових опадів.
  •  Резервуари для дощової води - ємності, які використовують для накопичення та зберігання дощових опадів.

Придивися до міського простору біля дому, офісу, вулиці, кварталу, чи будь-якого іншого куточка міста, який варто озеленити чи зменшити підтоплення території.

 Подавай проєкт озеленення до 31 жовтня 2021 року.

Деталі Громадського бюджету озеленення Рівного: https://cutt.ly/MRlQ7m4

За матеріалом Рівненської. міської ради.