Як алкоголь впливає на життя та здоров'я людини?

Вік людей, схильних до алкоголізму в Україні стає молодшим з кожним роком. Останні дослідження ЮНІСЕФ у цій галузі показали, що 86% підлітків до 17 років намагалися вживати алкогольні напої, а кожен п'ятий п'є їх щодня. За допомогою алкоголю юнаки та дівчата намагаються покращити стосунки з однолітками, завести нові знайомства, задовольнити власні внутрішні потреби, виглядати старшими та самостійними в компанії друзів.

Яка шкода завдає людському організму алкоголю?

Про негативний вплив алкогольних напоїв на організм людини написано чимало. Стільки ж інформації можна знайти і про залежність, яку він викликає. Крім алкогольної, найнебезпечнішими сьогодні вважають наркотичну та ігрову (залежність від азартних ігор, які можна грати в онлайн казино на реальні гроші).

Міністерство охорони здоров'я зазначає, що надмірне вживання алкоголю негативно впливає на здатність людини логічно та раціонально мислити, а також на психічне здоров'я загалом. Ось як він впливає на різні органи людського організму:

  • Найбільше страждає на головний мозок. У зоні ризику перебувають підлітки, в яких ще до кінця сформувалися всі зони мозку. Крім цього, тканини дитячого організму перенасичені водою, що сприяє швидкому розповсюдженню алкоголю по всьому тілу.
  • Другою після мозку страждає печінка, адже саме вона бере участь у розщепленні та виведенні алкоголю з організму. У хронічних алкоголіків зазвичай розвивається цироз печінки, який може призвести до розкладання її клітин та мати летальні наслідки.
  • Негативного впливу зазнає і шлунок. Алкоголь здатний змінювати склад шлункового соку, що негативно впливає на перетравлення та засвоєння їжі. Цей процес особливо небезпечний для молодих людей, які ростуть і розвиваються, а отже, потребують великої кількості поживних речовин.
  • Бронхи та легені слабшають, вони стають більш чутливими до різних інфекцій. Тому людина починає частіше хворіти. У неї виникають хронічні захворювання дихальної системи.
  • Дуже чутливе до вмісту алкоголю у крові серце. Воно може змінювати ритм та частоту скорочень, а також обмінні процеси у серцевому м'язі. Тому в людини можуть розвиватися різноманітні серцеві захворювання.
  • Непоправні зміни відбуваються також і з кров'ю, зокрема, знижується її захисна властивість та уповільнюється процес згортання. У крові алкоголіка кількість червоних кров'яних тілець, які переносять кисень, значно менша за норму.

Окрім цього, МОЗ переконує, що саме алкоголізм є причиною інвалідності та смертності людей віком від 15 до 50 років.

Що таке алкогольна залежність?

Алкоголізм - це хвороба, яку викликає залежність від алкогольних напоїв на психологічному та фізичному рівнях. Алкоголізм розвивається через регулярне вживання спиртних напоїв у непомірних дозах. До основних ознак алкогольної залежності відносять:

  • втрата контролю кількості спиртних напоїв;
  • збільшення дози, необхідної для отримання задоволення та релаксу;
  • похмілля і т.д.

Люди, які страждають на алкогольну залежність, у більшості випадків не розуміють цього і не визнають, що у них проблеми. Вони не ставляться критично до такої згубної звички і не бачать у ній нічого поганого.

При перших ознаках психологічної залежності від спиртних напоїв слід звертатися до психолога. Фахівець зможе оцінити рівень небезпеки та зрозуміти, чи переросла психологічна залежність у фізичну. Якщо так, то пацієнта передають до рук наркологу.