Встановлено нелюдські умови проживання у відділенні стаціонарного догляду Млинівського ТЕРЦЕНТР

Регіональний представник Уповноваженого в Рівненській області Андрій Преподобний та регіональний координатор взаємодії з громадськістю Уповноваженого Сергій Іллюк здійснили плановий моніторинговий візит національного превентивного механізму до відділення стаціонарного догляду Млинівського районного територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг).

На час візиту в стаціонарному відділенні перебувало 15 осіб. У відділенні належним чином не здійснюються протиепідемічні заходи та не запроваджено карантинних обмежень. Відсутній запас засобів індивідуального захисту, антисептичних та дезінфікуючих речовин.

Варто зазначити, що умови проживання окремих підопічних є такими, що можуть принижувати їх людську честь та гідність. Так, в одній із кімнат відчувався стійкий запах сечі. Лежачі підопічні змушені справляти свої природні потреби в кімнаті, де проживають інші підопічні без забезпечення жодних умов приватності. Постільна білизна деяких підопічних було брудною та мала зношений вигляд. При конфіденційному спілкуванні, підопічні, які не можуть самостійно пересуватися, повідомляли про те, що їм не забезпечується перебування на свіжому повітрі. У кімнатах не дотримано норм площі на одну особу. Приміщення душової та туалетної кімнат не пристосовані для потреб людей з інвалідністю та інших маломобільних груп населення.

Належним чином не забезпечується доступ підопічних до медичної допомоги. У штаті підрозділу не передбачено посад медичних працівників. У відділенні відсутня будь-яка медична документація, яка б об’єктивно свідчила про стан здоров’я підопічних чи їх потребу у лікуванні. Не забезпечено нормального доступу підопічних до обстеження профільними лікарями. Індивідуальні програми реабілітації підопічних відсутні.

На стендах відділення відсутня інформація про органи та посадових осіб, до яких підопічні можуть звернутися із заявами та скаргами. На час проведення моніторингового візиту, лише деякі підопічні переглядали програми телебачення. Інші знаходились у своїх кімнатах. У відділенні належним чином не організовується дозвілля підопічних, прогулянки на свіжому повітрі.

Крім цього, всі грошові кошти підопічних та їх паспорти знаходяться у завідувача відділенням. Витрати коштів підопічних працівниками відділення чи завідувачем жодним чином не обліковуються. Підопічні не мають можливості розпоряджатися власними коштами на свій розсуд.

Звіт з рекомендаціями щодо усунення виявлених недоліків буде направлений до Млинівського районного територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) та відповідних контролюючих органів.


 Секретаріат Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини