Волонтери з UNICEF Ukraine допомагають переселенцям у Клесівській громаді

З квітня у дошкільному навчальному закладі «Ясочка», що у Клесівській громаді, живуть вимушено переміщені сім’ї, здебільшого мами з дітьми та люди похилого віку.

Отримати речі та предмети першої необхідності, адаптуватися на перших порах сім’ям допомагають мобільні команди, створені ЮНІСЕФ та Українською фундацією громадського здоров’я. Це бригади, в яких є соціальні та медичні працівники, психологи та юристи.

Керівниця Сарненської мобільної бригади Людмила Руднічок вважає, що роль проєкту — надважлива. Адже чимало людей покидали свої домівки, не взявши з собою нічого. Чимало людей не мають де жити.

Люди звертаються за допомогою постійно. Серед них 35-річна Наталія Горбачова. Вона разом із двома дітьми залишила рідний Слов’янськ. Евакуаційним потягом добралися до Дніпра, а звідти — на Рівненщину. Наталія зізнається, що у Клесові родина вже адаптувалася.

31-річна Юлія Гончарова переїхала з двома дітьми до Клесова теж зі Слов’янська. Їхній будинок зруйнував снаряд. Про роботу мобільної команди Юлія дізналася, коли з дітьми оселилася в садочку. Каже, що консультації були дуже корисними для неї.

В Україні працює понад 50 таких мобільних команд. Їхнє завдання — з’ясувати потреби сімей, розв’язати найбільш нагальні їхні проблеми та перенаправити за більш системною допомогою.

UNICEF Ukraine