Війна Путіна багато в чому провальна, російська армія показала себе погано, – директор ЦРУ

Російський президент Володимир Путін припустився фатальної помилки, почавши повномасштабне вторгнення в Україну. Війна проти українців виснажила російську армію, що проявила себе на полі бою дуже погано, а також завдала колосальної шкоди російській економіці та репутації РФ.

Поки Путіну вдається зберігати владу, але ризики для нього особисто зростатимуть, водночас російський диктатор навряд чи наважиться використати ядерну зброю. Про це в інтерв'ю виданню PBS заявив голова Центрального розвідувального управління Вільям Бернс.

На думку Бернса, Путін припустився великої помилки, розпочавши вторгнення в Україну 24 лютого. Так само він помиляється зараз, коли впевнений, що зможе продовжувати війну на виснаження нескінченно довго.

"Я думаю, що він (Путін. - Ред.) помилився в цій ставці, так само як він помилився, глибоко помилився у своїй ставці, яку він зробив 24 лютого, коли розпочав цю війну. Тактично, я думаю, те, що ми бачимо, принаймні у ЦРУ, — це зниження темпів бойових дій між двома збройними силами з настанням зими", - вважає глава ЦРУ.

Він пояснює свій прогноз щодо зниження інтенсивності бойових дій понесеними Росією втратами.

"Російська армія зараз сильно пошматована. Українські військові сповнені рішучості продовжувати тиснути, розвивати свої бойові успіхи останніх кількох місяців. Але їм також потрібен час, щоб переобладнати та поповнити запаси. Але темп все більш жорстоких атак Путіна на громадянське населення України та українську громадянську інфраструктуру нітрохи не зменшився", – констатував Бернс.

Він упевнений, що вторгнення в Україну завдало Росії нищівного удару.

"Я ні на мить не недооцінюю тягар, виклики, які ця війна ставить перед українцями, насамперед, але й перед всіма нами, хто підтримує Україну. Але зі стратегічної точки зору, я думаю, багато в чому путінська війна досі була невдала для Росії. Російська армія показала себе погано і зазнала величезних втрат. Російська економіка зазнала довгострокових збитків. Велика частина прогресу, досягнутого російським середнім класом за останні 30 років, руйнується", – сказав глава ЦРУ.

Не менш катастрофічними для агресора стали і нематеріальні втрати.

"Репутація Росії сильно підірвана, а її слабкості оголилися. Російське населення, схоже, теж дедалі більше турбує ціна війни. Справа в тому, що Путін, коли почав наприкінці вересня часткову мобілізацію, зіштовхнувся з реальністю, що з країни втекло більше росіян призовного віку, чим він зміг зібрати і відправити на фронт. Так що у нього теж багато проблем", – відповів Бернс на питання про те, чи витримає Україна і країни, які їй допомагають, тривале протистояння з РФ.

При цьому Бернс зазначив, що над кремлівським режимом і особисто над Путіним починають згущуватися хмари.

"Я думаю, що зараз у російського населення є занепокоєння. Є занепокоєння з боку деяких яструбиних критиків, які вважають ведення війни помилковим. І ще є занепокоєння, про яке я згадував раніше, через безліч росіян призовного віку, молодих російських чоловіків, які також тікають із країни. Я не стверджую, що це є безпосередньою загрозою його владі. На його думку, він створив дуже безпечний і репресивний авторитарний режим. Але я думаю, ви помічаєте зростаюче занепокоєння в Росії з приводу війни та накопичення збитків для російської економіки та майбутнього росіян, які згодом дадуться взнаки", – заявив глава ЦРУ.

Він зазначив, що РФ все ще становить загрозу для миру, проте Путін навряд чи зважиться застосувати ядерну зброю, як це обіцяють російські пропагандисти та політики в ефірах федеральних каналів, і про що періодично натякає сам російський диктатор.

"Путін і його оточення брязкали зброєю дуже небезпечно. Це було частиною моєї розмови з одним із моїх колег із російської розвідки, Сергієм Наришкіним. Я думаю, брязкання зброєю призначене для залякування. Сьогодні ми не бачимо явних ознак планів застосування тактичної ядерної зброї", –  сказав Бернс.

Він також зазначив, що США "дуже ясно" дали Росії зрозуміти, які серйозні наслідки очікують на неї у разі застосування ядерної зброї. Додатковим стримуючим фактором для Кремля стали також чітко сформульовані позиції Індії та Китаю, лідери яких висловили своє занепокоєння можливим застосуванням зброї масового ураження.

У той же час Бернс не поділяє думку голови Об'єднаного комітету начальників штабів США Марка Міллі, який припустив можливий початок переговорів між Росією та Україною цієї зими. Для ефективних переговорів потрібне бажання з обох боків - а Кремль у реальному досягненні миру не зацікавлений.

"Більшість конфліктів закінчуються переговорами, але в даному випадку це вимагає серйозності з боку росіян, чого, я думаю, ми не бачимо. Принаймні ми не вважаємо, що росіяни зараз серйозно ставляться до реальних переговорів", - резюмував Бернс.