В селі на Дубенщині з нуля будують сучасний ЦНАП


У селі Бокійма, що в Дубенському районі, з нуля будують сучасний ЦНАП. Це стало можливим завдяки державній субвенції, яку отримала громада. Об’єкт планують завершити вже до кінця року. Тож невдовзі місцеві мешканці зможуть скористатися адміністративними послугами у комфортних умовах.

На якому етапі будівництво приміщення ЦНАПу в Бокіймі зараз, перевірила заступниця голови Рівненської ОДА з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації (CDTO) Іванна Смачило. За її словами, цей проєкт є позитивним прикладом для інших.

Як розповів голова Бокіймівської громади Сергій Павлюк, поки що місцевим жителям доступно лише 28 адмінпослуг. Їх надає тільки 1 адміністратор, який працює в приміщенні сільради. Тим часом із відкриттям нового ЦНАПу жителі зможуть скористатися 112 послугами.

«Загальна вартість проєкту – трохи більше 5 мільйонів гривень. Із них понад 4 мільйони – це гроші держсубвенції. Решту суми виділили з місцевого бюджету, - пояснив Сергій Павлюк. - Новозбудований ЦНАП матиме зручне місце розташування, адже знаходиться в центрі громади. Тут надаватимуть послуги, які користуються найбільшим попитом серед населення. Вони, зокрема, стосуються сфери соціального захисту, земельних відносин, будівництва, реєстрації місця проживання та актів цивільного стану, вчинення нотаріальних дій».

Загалом цьогоріч для Рівненської області з державного бюджету на розвиток мережі ЦНАПів виділили понад 14 мільйонів гривень. Гроші передбачили для 7 громад: Радивилівської, Здолбунівської, Острозької, Бокіймівської, Дубенської, Вараської, Костопільської.

«Випадок, коли ЦНАПи будують із нуля – рідкість для нашої області. Але водночас це і позитивний приклад. Адже часто зведення компактних і сучасних приміщень Центрів адміністративних послуг обходиться дешевше, ніж реконструкція під ці потреби старих будівель, - прокоментувала заступниця голови Рівненської ОДА з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації (CDTO) Іванна Смачило. - На сьогодні не всі громади області мають ЦНАПи. І це питання потрібно вирішувати. Власне, приклад Бокіймівської громади є чудовою мотивацією для інших, щоб писати клопотання, готувати пакет документів і отримати можливість претендувати на держсубвенцію».

Рівненська ОДА