В Гощі шукають кошти для нових культурних проєктів

У Гощанській громаді відбулася «Фахова майстерня» для працівників сфери культури в рамках проєкту "АРТ-громада" за підтримки Українського культурного фонду, який реалізує Рівненське регіональне відділення Асоціації міст України.  

«Фахова майстерня» у Гощі зібрала фахівців культурної сфери новоствореної громади. Експерти у сфері децентралізації та розвитку креативних індустрій розповіли учасникам про основні зміни та правові аспекти діяльності закладів культури в нових умовах. Нині Гощанська  громада, як і багато інших, проходить шлях реорганізації усієї культурної сфери, адже до селища приєдналися села, тому питань виникає чимало, – розповіла виконавча директора Рівненського РВ АМУ Тетяна Грещук. - Сьогодні Гоща є лідером у реалізації різноманітних культурних проектів за підтримки різних донорів. Тому, як залучати кошті на реалізацію різних ініціатив – ви ще можете й інших навчити. Тому ми лише підсилимо ваші знання у питаннях реорганізації.» 

Джерело ITV.

У Гощі ми вже давно розпочали активну діяльність із зовнішнім залученням коштів на різні проекти, каже голова громади.

"Водночас ми ще до об’єднання почали впроваджувати різні інноваційні методи роботи у різних сферах. Нині ми проходимо не простий шлях. Адже громада одночасно працює у різних напрямках у значно більшому форматі.   У нас багато культурних комунальних закладів  в селищі і в селах. Ми підтримуємо різні ініціативи від громадян, молоді, активістів, адже прагнемо створити комфортну та успішну громаду для всіх» - зазначив голова громади Микола Панчук.  

Вже традиційно в рамках проекту перед учасниками з фаховими рекомендаціями виступили експерт з правових питань Василь Курилас та експертка з фінансових питань Людмила Кушнер. Вони  надали поради щодо  фінансування закладів культури, які є джерела фінансування та як шукати додаткові можливості та роз’яснили основні акценти правових питань в період реорганізації закладів культури. Розглянули успішні кейси інших громад, як вони розвивають різні напрямки діяльності.

Директорка Рівненської обласної універсальної бібліотеки Валентина Ярощук особливу увагу звернула на  організацію надання бібліотечних послуг в умовах децентралізації.:

«Бібліотека на селі – це культурний осередок, який нині виконує ще й соціальну функцію. Потрібно  регулярно поповнювати бібліотечний фонд новими книгами та виданнями для людей різного віку, організовувати тематичні зустрічі, вечори, і звісно залучати грантові кошти. Бібліотеки мають працювати на 500-800 людей, і не кілька години на тиждень, а регулярно.»