В Дубно представили проєкт будівництва сміттєпереробного заводу

Можливість реалізації інвестиційного проєкту з будівництва сміттєпереробного заводу обговорили в місті Дубно.

Це дасть змогу вирішити проблему переробки та утилізації твердих побутових відходів, що назріває на території громади.

Про це йшлося під час зустрічі за участю заступниці голови ОДА Людмили Шатковської, керівництва міста, місцевих депутатів із потенційними інвесторами – представниками компаній Alfa Bravo Engineering S.R.О. (Чеська Республіка). Представники іноземної компанії презентували проєкт будівництва новітнього сміттєпереробного заводу поблизу міста Дубно та свої пропозиції щодо інвестування.

Так, за словами інвестора, запропонований проєкт передбачає використання технології, яка сертифікована в ЄС та не має шкідливих викидів. Заводи компанії працюють у Чехії, Іспанії та інших країнах світу. У перспективі за рік завод матиме змогу переробити до 100 тис. тонн сміття. На виході окрім результатів переробки – дизельного палива та деревного вугілля, буде вироблятися електрична та теплова енергія, яку можна використовувати для потреб міста. Серед вимог інвестора – близьке розташування заводу до сміттєзвалища, сплата тарифу за вивезення сміття населенням та забезпечення підприємства твердими побутовими відходами у найближчі 10-15 років.

Капіталовкладень чи дольового внеску від громади на будівництво заводу компанія не вимагає.

Присутні на зустрічі висловили свої застереження, зокрема, в технологічному плані, адже в Україні немає прикладів безвідходного та безпечного для екології процесу переробки сміття.

Під час зустрічі місто презентувало і свій проєкт реконструкції очисних споруд, який вимагає значних капіталовкладень.

«В Україні проблема водовідведення та очисних споруд, а також поводження з побутовими відходами є гострою та нагальною. Потрібно вивчити та проаналізувати пропозицію інвестора та прийняти узгоджене з громадою рішення», - зазначила заступниця голови ОДА Людмила Шатковська.

Наразі презентований інвестиційний проєкт перебує на стадії обговорення. Сторони домовилися ознайомитися з виробництвами на території Європейських країн, довести інформацію до громадськості району, провести опитування громадської думки, а вже згодом прийняти остаточне рішення.


Рівненська ОДА