У Рівному відкрили пам’ятник репресованим та висланим жителям області

Урочисте відкриття відбулось сьогодні, 16 жовтня, біля будівлі Головного управління Національної поліції в Рівненській області за участі керівництва Рівненської ОВА, обласної ради, силових структур,перших осіб міста і громадськості.

 Ініціатором створення та встановлення пам’ятного знаку виступив начальник ГУНП в Рівненській області Олексій Камишанський, який зацікавився історіями репресованих громадян. Саме у будівлі, де зараз знаходиться поліція,у 1940-50-х роках віддавалися злочинні накази про ув’язнення, виселення, убивство, відчуження майна десятків і сотень тисяч мешканців Рівненщини. Тож іще торік було прийнято рішення про облаштування та спорудження пам’ятника на розі вулиць Героїв поліції та Миколи Хвильового.

 Над пам’ятником висотою понад 3,5 метри працював заслужений художник України, голова Рівненської спілки художників України - скульптор Петро Подолець.

 «Дуже радий, що сьогодні відкриття пам’ятного знаку таки відбулося, — зазначив Олексій Камишанський. — Ми вклоняємося перед пам’яттю загиблих наших громадян, які не зламалися, які відстояли свою ідею, свою національну ідентичність, завдяки якій ми існуємо зараз. Цей фундамент, закладений іще тоді дозволяє нам бити ворога сьогодні і здобувати перемогу. І вона у нас буде».

 Запрошений до слова Андрій Жив’юк, голова регіональної комісії з реабілітації при Рівненській ОВА, зазначив, що сьогоднішній захід — це глибоко символічна подія, адже пам’ятний знак —данина пам’яті невинно убитим, закатованим, депортованим.

 Як додав заступник голови Рівненської ОВА Сергій Гемберг, це нагадування про злочини, які вчиняв тоталітарний режим, який знищував наш український народ, нашу культуру та віру.

Освятив пам’ятник Архієпископ Рівненський і Острозький Іларіон. У спільній молитві присутні згадали загиблих за волю, свободу і незалежність України.

А наостанок — квіти до підніжжя пам’ятника у знак шани та пам’яті всіх українців, хто мучився в брудних вагонах, на сибірських лісоповалах та більшовицьких катівнях, але не зламався…..

Національна поліція України Рівненська обласна державна адміністрація Рівненська міська рада