У Рівному чоловік зробив пандус у під’їзді будинку, в який переїхала переселенка на візку

Фото: Тарас Ковальчук

У Рівному чоловік вирішив зробити пандус у під’їзді будинку, в який переїхала переселенка на візку. Із Наталею Тарас Ковальчук познайомився нещодавно, та виїхала із зони бойових дій. Рівнянин зробив допис у соцмережах і небайдужих допомогти виявилось більше, ніж була потреба. А сам пандус у підсумку зробили меценати, тож зібране ініціатор віддав на армію. Суспільне розпитало Тараса деталі цієї історії.

Джерело Рівне.Суспільне.

Тарас — фотограф. До війни його фотосесії замовляли, зокрема, і з виїздом за кордон. Тепер рівнянин без роботи.

Прогулюючись районом 12-ї школи, у якому мешкає, Тарас помітив жінку на візку, на колесах були кольори українського прапора. Познайомились, він дізнався, що Наталя переїхала зі сходу і обмінялись телефонами. За кілька днів жінка написала йому у Facebook, Тарас допоміг продуктами і спілкування продовжилось. У цьому матеріалі вона просила не ідентифікувати її жодним чином.

Тарас запропонував їй зробити декілька фото у місті. Під час зустрічі у під’їзді будинку, де оселилась жінка, він звернув увагу на саморобний пандус із дощок, збитих докупи.

Так було до...Фото зі сторінки Тараса Ковальчука

“Було очевидно, що по такому не те, що незручно, а й небезпечно виїжджати. Я взяв інструменти, збив його докупи, щоб воно не хиталось, ще зробив імпровізований виїзд на вулицю. І тут виникла ідея зробити нормальний пандус, я подумав, що наші активні люди підтримають таку ідею”, — розповів чоловік.

Тарас каже, що Наталя — скромна і було зрозуміло, що вона проти публічних прохань про допомогу. З управителем будинку чоловік домовився, аби той погодився прийняти таку допомогу від стороннього. Той був не проти:

“У мене є технічна освіта, я розумів, що якщо доведеться виготовляти пандус самому, то зробити креслення і закупити матеріали я б зміг. А вже для виготовлення знайшли б майстрів і заплатили їм. Я зробив допис у соцмережах, там були фото з Наталею. Мабуть, це дало свій ефект.”

Допис із фото на своїх сторінках у соцмережах Тарас виклав зранку, за кілька хвилин почали надходити перші гроші. Це були суми по кількасот гривень, а один переказ навіть був з Китаю. Потому із ним зв’язались телефоном.

“Мені зателефонував батько мого близького друга Михайло Ганджук, який працює на “нетканці”. Він сказав, що готові підтримати мою ідею і допомогти з виготовленням. У той же день ми поїхали, зробили заміри у під’їзді, зробили креслення. Потім докупили деякі матеріали і за два дні цей пандус був готовий”, — додав рівнянин.

Фото: Тарас Ковальчук

По факту пандус обійшовся у 800 гривень, каже Тарас — стільки коштує лист деревини, який він купив. За решту робіт грошей з нього не взяли.

Фото: Тарас Ковальчук

Рівнянин уточнює, що із ним зв’язувались і інші волонтери, які готові були допомогти зробити конструкцію безкорисно.

Фото: Тарас Ковальчук

Тарас зібрав 12 100 гривень, після купівлі деревини залишилось 11 300. Із цього залишку п’ять тисяч він віддав волонтерові на придбання автомобіля для бійців, 1300 гривень витратив на тушкованки для ЗСУ, решту віддав товаришам-волонтерам: також для придбання авто і на купівлю провізії для жителів Бородянки.

За пандус, каже він, жінка на візку була вдячна.