У музеї на Рівненщині відновили усю колекцію ікон

У Дубенський замок на Рівненщині повернули чотири відреставровані ікони. Їх понад пів століття зберігали у фондах і жодного разу не експонували через поганий стан. З усієї іконописної колекції музею вони останніми дочекалися своєї черги на реставрацію, повідомила Суспільному головна зберігачка фондів Державного історико-культурного заповідника Дубна Еліна Посільська.

За інформацією видання Суспільне мовлення України.

Роботи виконували фахівці Львівської філії Національного науково-дослідного реставраційного центру. За десять років співпраці їм вдалося стовідсотково відновити усю колекцію ікон і релігійної скульптури дубенського заповідника. Щоправда, через вторгнення РФ вона поки недоступна для відвідувачів.

Релігійна мистецька збірка Дубенського замку налічує понад пів сотні ікон та п'ять скульптур. Головна зберігачка фондів Еліна Посільська датує їх 16-19 століттями.

Більшість ікон та релігійних скульптур потрапили в музей з місцевих храмів, коли їх позакривала радянська влада.

"У 60-70-х роках 20 століття свідомі містяни, яким вдалося зберегти ці ікони в період демонтажу культових споруд, передавали їх до музею. Тяжко простежити історію цих ікон, бо про них дуже скупі відомості. Але маємо велику красиву колекцію, її найдавніша ікона – Святого Пророка Іллі, це 16 століття. Але зрозуміло, що вони були не реставровані", – розповіла Еліна Посільська.

Реставрувати ікони зі збірки Дубенського замку розпочали фахівці Львівської картинної галереї мистецтв, яку очолював Борис Возницький.

Системно відновлювати ікони взялися з 2012 року, коли підписали угоду зі Львівською філією Національного науково-дослідного реставраційного центру.

Зі слів Еліни Посільської, львівська майстерня спеціалізується на предметах мистецтва — виробах з дерева і станкового живопису. Щороку туди передавали ікони, які потребували реставрації і консервації.

"Спочатку передавали в роботу великі ікони, більше метра і без вагомих втрат, які треба було просто підчистити. Після реставрації ми їх виставляли в експозицію. А невеликі й у поганому стані зберігали у фондосховищі, вони чекали свого часу. Так планово відбувалося щороку. На реставрацію 2021-2022 років ми передали останні 13 предметів нашої з колекції, це дев'ять ікон і чотири храмові скульптури з дерева 17-19 століть", — зазначила головна зберігачка фондів.

До повномасштабного вторгнення РФ встигли відреставрувати і повернути п'ять ікон.

Скульптури ще перебувають на реставрації. А чотири ікони на початку червня львівські фахівці привезли у Дубенський замок решту. Це — "Святий Феодосій Чернігівський", "Святий Йосиф, єпископ Бєлгородський" і "Дванадесяті свята" 19 століття та "Невідомий Святий" 18-го.

"Їх "відкрили", можна сказати, дали друге життя і тепер ми маємо можливість помістити усю нашу колекцію в експозицію. В досить поганому стані був "Невідомий Святий". Невідомий, бо так вона в нас облікувалася в архівних книгах. В іконі було втрачено багато частин, вона погано проглядалася через кіптяву від свічок. А зараз набула прекрасного вигляду і стала такою, яку вже можна експонувати й досліджувати, розберемо, що це за святий. Після повернення останніх чотирьох ікон можна сказати, що з 2012 року ми стовідсотково відреставрували усю нашу збірку", — сказала Еліна Посільська.

Львівські реставратори не лише привезли останні відреставровані ікони у Дубенський замок, а й перевірили стан усіх експонатів, з якими попрацювали за десять років.

"Подивилися, як ікони себе ведуть після реставрації, чи не було якихось рецидивів. Ікони не люблять перепадів температур. І щоб вони не втрачали вигляд, треба цього дотримуватися, контролювати вологість. Львівські реставратори станом усіх предметів залишилися задоволені, бо в нас сталий комфортний температурний режим, є вологовимірювачі", — додала головна зберігачка фондів.

Першу невелику експозицію ікон і релігійних предметів у Дубенському замку відкрили у 2000 році і назвали "Скарби наші духовні". Вона діяла у надбрамному корпусі, згодом її перемістили в палац Любомирських. А у 2021 році експозиція повернулася у надбрамний корпус.

"Там не було опалення, а коли його зробили, то все перенесли в одне приміщення і розмістили в одній експозиції, вона досить потужна. Там у нас, крім ікон і скульптури, є дзвони і капличка — все укомплектували в одному місці. Але через вторгнення РФ наші експозиції поки недоступні для відвідувачів. Ікони, які мають велику цінність, на воєнний час у нас сховані", — пояснила Еліна Посільська.

Наразі в музеї чекають на дозвіл запрацювати у режимі відвідування. Першими планують відкрити мисливську залу і виставку пленерних робіт місцевих художників.