The New Yorker: Україна вступила до четвертої фази війни

Україна вступила в четвертий етап війни з російською федерацією після спроби росії незаконної анексії тимчасово захоплених областей. Таку думку висловлює автор The New Yorker Джошуа Яффе у статті для видання, пише УНН.

Деталі

Як зазначає автор, під час поїздки міністра оборони України Олексія Резнікова до Рамштайну на першу зустріч із міністрами країн-партнерів Контактної групи з питань оборони України, війна знаходилася у тій фазі, яку він назвав третьою.

"Перша фаза полягала в тому, щоб просто стримати ворога у тих місцях, де йому вдалося прорватися", - сказав міністр.

За його словами, другою фазою було стабілізувати фронт і "добитися чогось схожого на рівне протистояння сил на полі бою".

росія, що захопила низку ключових міст на півдні та сході України, зберегла значну перевагу у тяжкому озброєнні; її ракети далекого радіусу дії могли обрушити смертоносний дощ на полі бою та за його межами, розчищаючи шлях для просування своїх військ, зазначає Яффе. Водночас, Україна отримала від США та інших країн НАТО достатньо артилерійських систем і боєприпасів для адекватної відповіді.

"Це дозволило військово-політичному керівництву країни всерйоз задуматися про третю фазу. Тобто початок наступальної операції", - сказав Резніков.

Спроба ж росією анексії тимчасово захоплених територій, остаточно "оформлена" в росії 5 жовтня і швидко відкинута рештою світу - фактично ознаменувала четверту фазу війни, вважає автор. На його думку, тепер російський диктатор володимир путін "поставив своє правління на здатність утримати ці землі".