Скільки бурштину легально видобуто на Рівненщині?

 Дякуючи законодавчій ініціативі Президента України Володимира Зеленського, з 2020 року запрацював ефективний механізм продажу спеціальних дозволів на користування надрами на відкритих електронних торгах.

 Це дало можливість значною мірою врегулювати ситуацію з незаконним видобутком бурштину і придбанням спецдозволів на геологічне вивчення та видобування бурштину, пише на своїй сторінці у Фейсбук голова ОВА Віталій Коваль.

 Загалом за три роки в області через електронні аукціони реалізовано 67 спеціальних дозволів на користування бурштиновими ділянками. З них 61 - на ділянки, площа яких не перевищує 10 га.

 За цей період легальний видобуток бурштину склав:

? 2020 - 3,5 тонн;

? 2021 - 8,1 тонн;

? 2022 – 13,9 тонн.

 Тобто загалом після легалізації в області видобуто понад 25 тонн бурштину.

 Бізнес повірив у ці державні рішення, про що свідчить:

? активність на торгах (приймають участь від 3 до 5 учасників);

? суттєве зростання стартової ціни (в декілька разів по багатьох виставлених на торги бурштинових ділянках).

 Надходження від продажів спецдозволів у державний бюджет склали понад 65 мільйонів гривень.

 Довідково:

 На сьогодні загальні оцінені промислові запаси 8-ми розвіданих родовищ бурштину в області становлять більше 400 тонн. Перспективні ресурси бурштину на 67 ділянках, де вже проводяться геологорозвідувальні роботи та ділянках, які ще будуть реалізовані на аукціонах, оцінюються в кількості понад 1500 тонн.

 Таким чином, промисловий видобуток бурштину в області може тривати ще декілька десятиліть. Легальний видобуток бурштину дає поштовх для розвитку окрім видобувної, ще й переробної галузі, зокрема, виготовлення виробів з бурштину. А це, відповідно, поштовх до створення нових робочих місць.