Що робити, щоб покращити безпеку пішоходів в районі Автовокзалу та 12 школи, думка експерта

Вулиця Київська у Рівному активно забудовується — зводяться і житлові, і офісні будівлі. Неподалік від автовокзалу та школи тут розпочали ще кілька великих проєктів, які призведуть до збільшення числа мешканців та автомобілів у цьому районі. Архітектори провели дослідження цієї території, яке підтвердило: інфраструктура не встигає за розбудовою.

Джерело Рівне вечірнє.

Андрій Шевчук, начальник відділу генплану управління містобудування та архітектури:

— Й раніше цей район мав проблеми. Адже колись від автовокзалу була перенесена зупинка громадського транспорту. Зупинку перенесли, а от регульований пішохідний перехід — ні. Тому тут і виникло місце концентрації ДТП. Адже щодня близько 15 тисяч осіб змушені проходити велику відстань із сумками, щоб добратися до автовокзалу. Якась частина рівнян, які живуть у панельних будинках, що поряд, просто перебігають проїжджу частину. Тому там так часто збивають людей. Цю зупинку точно треба переносити.

Пізніше біля супермаркету «Сільпо» звели торговий комплекс «Арена». Це призвело до того, що зараз для людей там немає безпечних умов пересування пішки. Оскільки забудовники узгоджують свої плани по будівництву з містом, то Рівне може працювати над нормалізацією ситуації в цьому районі. Особливо щодо тротуарів. Якщо проаналізувати цю частину вулиці, то можна помітити, що тротуар є лише біля школи №12. Але пішохідна площа там впирається у зелену зону. Пізніше тротуар зникає, потім знову з’являється й переривається хаотичним паркуванням машин. Між «Ареною» та супермаркетом пішохідний прохід узагалі використовують як нерегульоване перехрестя. Оскільки там недостатньо видимості, то в цьому місці часто зіштовхуються автомобілі. Вирішити це може продовження вулиці Буковинської, яка, відповідно до генерального плану міста, має виходити на вулицю Київську. Там має з’явитися регульоване перехрестя.

Ще однією великою проблемою є те, що площа перед школою №12 перестала бути громадським простором. Зараз діти там не можуть безпечно почуватися, бо по площі рухаються автомобілі батьків, які довозять дітей до школи. Водії говорять, що їм немає де паркуватися, тому вони лишають там автомобілі.

Разом із тим, замість нічного клубу «Торнадо» почали зводити багатоповерхівку. Якщо так все й залишити, то це призведе до того, що мешканці того нового будинку, які не зможуть купити місць у підземному паркінгу, будуть залишати свої авто на площі перед школою. Вирішити це можна тим, щоб забудовник облаштував упорядковані місця для паркування.

Богдан СЛОНЕЦЬ.