Робоча поїздка з подарунками

Зокрема Василь Берташ,  голови Володимирецької РДА та районної ради Володимир Ткачук і Василь Ковенько та директор ВП «Рівненська АЕС» Павло Павлишин взяли участь в урочистому відкритті капітально відремонтованого фельдшерсько-акушерського пункту села Дубівка, який обслуговує 689 жителів, в тому числі 125 дітей. Реконструкцію ФАПу з покращеним перебуванням пацієнтів проведено у 2012 році за кошти місцевого бюджету. Всього на проведення будівельних робіт та укомплектування ФАПу медичним обладнанням, меблями використано 530,0 тис. грн.

Голова облдержадміністрації Василь Берташ подарував для ФАПу сучасну стоматологічну установку, а також вручив сертифікати на два автомобілі «швидкої допомоги» марки «Пежо» для медичної галузі району. Вартість однієї машини з необхідним лікувально-діагностичним обладнанням сягає майже 650 тисяч гривень. Взагалі ж наша область отримала 28 таких «швидких». Усі санітарні автомобілі з необхідним обладнанням придбали завдяки державній субвенції. В цілому на такі потреби спрямували більше як 20 мільйонів бюджетних гривень.

Керівники області та району побували також в оновленому ФАПі у селі Каноничі. Ознайомившись з умовами лікування та профілактики (медзаклад стовідсотково укомплектований новою медапаратурою, меблями та препаратами першої необхідності), вони високо оцінили готовність медиків до роботи в нових умовах.  Гості також зробили подарунки медикам. Зокрема, керівники району вручили апарати для фізіотерапії, а директор РАЕС – сертифікати по 5 тисяч гривень на ФАПи у Каноничах і Дубівці для закупівлі необхідного медобладнання. 

 * * *

 Шестикласниця Таня М’ялик із села Воронки Володимирецького району отримала омріяний подарунок під ялинку від Президента України Віктора Януковича. Дівчинці передали новорічні шати  Снігуроньки. Саме про таке вбрання до свята вона просила очільника країни в листі. Каже, що сніжно-білу сукню, яку їй подарували, бачила уві сні. Таня передала Президентові України лист-подяку.

 Водночас сім’я М’яликів отримала подарунок на Різдвяні свята і від голови облдержадміністрації Василя Берташа. Аби дівчинка могла діставатися до школи, очільник краю купив їй скутер. Адже пішки до школи Таня через проблеми зі здоров’ям ходити не може. На уроки її возитиме тато або сестри.

- Пам’ятаю, як сам у дитинстві чекав подарунків і тішився ними. Сьогодні я побачив таку радість в очах Тані. І це ще більш приємно, - сказав Василь Берташ.

Радіють подарункам і батьки дівчинки, які дуже вдячні за допомогу у скрутну  хвилину, коли у 2009 році внаслідок нещасного випадку Таня отримала важкі травми. Її лікували у Володимирецькій центральній районній лікарні, клініках Харкова, Донецька та Києва. Загалом за три роки дитині зробили майже три десятки операцій. Втім, було потрібне подальше лікування, але вже за кордоном. Оплатити його батьки Тетяни неспроможні. У родині 8 дітей, молодшій дівчинці – лише 3 роки. Тож родина попросила допомоги в Президента України. Віктор Янукович почав опікуватися дівчинкою. Він взяв Таню М’ялик з собою, коли летів на Кубу з державним візитом торік у жовтні, домовився з кубинською владою про безкоштовне лікування дівчинки. Вона лікувалася тривалий час на Кубі, де тамтешні лікарі замінили їй протез ноги. Пізніше повернулася додому, вчиться. Президент України увесь час цікавиться  її  здоров’ям. А до дня Святого Миколая Віктор Янукович подарував Тані сучасний ноутбук, щоб дівчинка мала доступ до всесвітньої мережі, здобувала додаткові знання та могла навчатися віртуально.

• Сергій Скібчик