Рівнянка на присадибній ділянці у Рівному. вирощує тисячу дерев гінкго білоба

Реліктові дерева часів динозаврів вирощує Тетяна Терещук на своїй присадибній ділянці у Рівному. Гінкго білоба – предок сучасних ялин та сосен, на основі листя якого роблять медикаменти та косметику. Зі слів Тетяни Терещук дерево можна вирощувати декоративно у помешканні.

Рівнянка Тетяна Терещук має дерева гінкго білоба, яким близько двадцяти років. Їх називають пращурами хвойних дерев, ровесниками динозаврів і вирощують з насіння. Цим Тетяна Терещук займається на власному подвір'ї повідомили в Рівне.Суспільне.

"Вони повинні бути в холоді, хоча б місяць, а то і два-три. Я їх збираю в вологий пісок, тримаю в холоді й потім десь вже в лютому, чи на початку березня пророщую їх в теплі, біля батареї. Як ото насіння помідорів", – розповідає рівнянка.

Потому саджанці жінка пересаджує в землю. Загалом на шести сотках землі в неї росте близько тисячі саджанців гінкго. Частина з них росте перший рік, інша – дворічки різних розмірів.

Зараз у жінки росте близько 60 дерев гінкго, яким приблизно по 20 років, але плодів вони поки не дають. Зі слів Тетяни Терещук, аби їх отримати, необхідно мати жіночі та чоловічі дерева віком не менше 25 років.

"Це дерево росте повільно тисячу років. Деякі зараз відомі екземпляри є по 4 тисячі років. Перший рік вони виростають до 10 сантиметрів висоти", – каже жінка.

Посадив перші реліктові дерева на власному подвір'ї батько рівнянки Анатолій Терещук. Жінка перейняла захоплення батька.

"На початку 90-х років не обійшлося без нашого відомого Івана Михайловича Носаля, з яким батько товаришував. Він попросив тата, а він на той час часто їздив в Київ, зайти до професора Осетрова в Ботанічному саду. Так вони зустрілись і вже от скоро буде 30 років, як батько зацікавився гінкго білоба", – зазначила Тетяна Терещук.

Вона уточнила: у цієї рослини лікувальні листя, кора, корені, плоди та горішки. Самі плоди на сході вважають делікатесом. Готують їх та подають і під саке, і під чайну церемонію.

Також з гінкго роблять ліки, косметичні засоби, а їхні плоди вживають у їжу. Рівнянка збирає листя та ферментує.

"Цей гінкго найсильніший антиоксидант. Він дуже гарно діє через шкіру, внутрішньо – якщо треба ввести щось під шкіру, то гінкго, як транспортер, попереджує рак шкіри. Доречі, всі препарати гінкго – омолоджуючі", – пояснила жінка.

Дерево можна також вирощувати вдома в горщику. Такий вид називається гінкго бонсай. Тетяна Терещук описала процес: аби таке дерево росло, потрібно стимулювати опадання пожовклого листя. Для цього треба тримати деревце на холоді взимку. Інакше листя навесні переплутається, а рослина – загине.