Рівно 110 років тому відбувся сенсаційний політ літака на Рівненщині

110 років тому вперше над територією історичної Волині відбувся політ на літаку. На аероплані «Фарман» було подолано 400 кілометрів, досягаючи висоти майже тисячу метрів.

Сенсаційний рейд розпочався 6 вересня 1911 року із Зірного, що біля міста Березне сучасної Рівненщини (Аероплан Малинського. Фотографія з журналу «Wies ilustrowana» за листопад 1911 року, номер 11).

Джерело Голос України.

Саме у Зірному був маєток польського аристократа Марка Емануеля Малинського (на знімку), який з 1909 року настільки захопився літаками, що у Франції пройшов навчання в школі пілотів Фармана та 29 серпня 1910 року отримав диплом номер 209, тобто, був одним із перших пілотів у світі. На той час Малинському було 38 років. Потому він закупив три літаки «Фарман» і у своїй резиденції в Зірному збудував для них ангар. Літаки обслуговували французькі механіки, яких Малинський взяв на службу.

У Зірному Малинський організовував відкриті польоти, також виступав на показах, як от у Рівному, де 29 липня 1911 року зазнав невдачі, оскільки сталася аварія, але з неї він вийшов неушкодженим.

А вже на початку вересня Марк Емануель Малинський вирушив на аероплані відвідати своїх друзів — Сангушку в Славуті, Юзефа Потоцького в Шепетівці, а потім Святополка Четвертинського, Любомирського та Мітошинського, тримаючи курс літака через Антоніни та Старокостянтинів до Проскурова (Хмельницького) та свого маєтку Оріхівка.

Політ Малинського, хоч і відбувався в досить важких атмосферних і технічних умовах, проте став успішним. Спочатку пілот долетів до села Забари поблизу Корця, звідти на другий день, 7 вересня, піднявся в небо, у напрямку Шепетівки. Та частина його подорожі була дуже небезпечною, оскільки потрібно було подолати 30 верст над великими лісами, що належали графу Потоцькому і князю Сангушку. Біля Шепетівки дещо зіпсувався мотор, але досвідчений авіатор без проблем приземлився, та, почекавши кілька днів через сильний вітер та дощі, під вечір вирушив до Антонін, подолавши за 39 хвилин останній відрізок подорожі — 55 верст.

В Антонінах хороброго авіатора вітав численний натовп на чолі із сім’єю графа Юзефа Потоцького. Малинський два дні гостював у графа. Потім продовжив подорож до Проскурова. Ця подорож хороброго авіатора викликала на Волині великий фурор.