Рівненській обласній клінічній лікарні виповнюється 70

Відкриття лікарні відбулося у 1951-му, а вже у 1956-му фахівцями закладу виконана вперше пульмонектомія, в 1958-му — комісуротомія при мітральному стенозі. В 70-ті роки лікарня як найбільший лікувально-діагностичний організаційно-методичний центр області стає базою передового досвіду МОЗ України. На її базі систематично проводились заняття лікарів-курсантів ВООЗ з питання первинної медико-санітарної допомоги населенню.

Джерело Голос України.

У 1999 році комбустіологічне відділення реконструйовано у центр лікування опіків, пластичної та косметичної хірургії.

На сьогодні як головний лікувально-профілактичний заклад області лікарня забезпечує високоспеціалізовану (третинну) стаціонарну і поліклінічну (консультативну) допомогу населенню регіону на основі досягнень сучасної медичної науки і техніки, є базою для стажування, післядипломної підготовки випускників медичних і фармацевтичних вищих закладів освіти ІІІ—ІV рівнів акредитації.

Виконавши всі умови НСЗ України, підписано договір про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій за 18 пакетами послуг, з них пріоритетних — 7.

26 лютого 2021 року відбулося відновлення статусу лікарні як кардіохірургічної клініки: від комісуротомії у 1958-му до 26 лютого 2021 року, коли фахівцями Національного інституту хірургії і трансплантології ім. О. Шалімова разом із співробітниками лікарні була проведена операція з аортокоронарного шунтування на відкритому серці. Такі операції стали звичайними — лікарня надає повний комплекс медичних послуг з лікування ІХС та іншої серцевої патології.

Потужність стаціонару становить 719 ліжок, які розгорнуті на базі 13 центрів, 6 хірургічних та 4 терапевтичних відділень. Про ефективність використання ліжкового фонду свідчить те, що в стаціонарі щорічно лікуються понад 24 тисячі хворих, середні терміни лікування — 10 днів, проводиться майже 10 тисяч оперативних втручань.

Одним із провідних напрямів надання високоспеціалізованої медичної допомоги залишається інтервенційна кардіологія. Так, лікарями відділення інтервенційної радіології проводиться приблизно 2000 оперативних втручань на серці (коронарографії, радіочастотні абляції, імплантування кардіостимуляторів тощо). В обласному інсультному центрі хворі успішно лікуються тромболізісом, проводяться тромбоекстракції, операції при геморагічному інсульті.

В обласному центрі ортопедії, травматології та вертебрології за рік імплантуються понад 250 ендопротезів кульшового та майже 50 ендопротезів колінних суглобів, впроваджені сучасні оперативні методи лікування патології хребта.

До речі, в обласній лікарні працюють 1603 медичні працівники. Серед них є доктор медичних наук, доктор з державного управління, 13 кандидатів медичних наук, 10 заслужених лікарів України.

Ірина ПАСТУЩЕНКО, завідувач сервісного центру КП «Рівненська обласна клінічна лікарня ім. Юрія Семенюка» Рівненської обласної ради.