Рівненська облрада не проголосувала за фінансування департаменту цивільного захисту та охорони здоров’я

Депутати Рівненської обласної ради ледь не побилися під час засідання сесії. Причиною до цього стало те, що на сесії не підтримали створення департаменту цивільного захисту та охорони здоров’я.

 Таким чином, без подальшого фінансування залишаться медзаклади Рівненщини.

За інформацією Суспільного.

Під час засідання 2 червня депутати мали розглянути зміни до бюджету. В частині цього питання йдеться про перенаправлення фінансування з колишніх двох управлінь на один новостворений департамент. Однак, більшості для прийняття цього рішення не було.

Після цього почались суперечки. Голова ОДА Віталій Коваль вийшов до трибуни та закликав облраду не позбавляти медичну галузь фінансування. Натомість голова облради Сергій Кондрачук зазначив, що рада ухвалила рішення бюджетної комісії, а правильним, на його думку, було б рішення повернутись до попередньої структури управлінь, це і зняло б питання фінансування. Він також дорікнув, що в ОДА прийняли рішення без консультацій із радою, водночас представники адміністрації апелювали, що цього вони робити не повинні були.

Присутній на сесії керівник нового департаменту Олег Вівсянник пояснив, що у випадку непідтримання рішення будуть перерви в бюджетному процесі: це зарплата для п'яти медзакладів, які фінансуються з субвенції, комунальні платежі, програми COVID-19, харчування дітей у Будинку дитини, закупівля препаратів для боротьби з онкозахворюванням тощо. Також ідеться про відключення енергопостачання.

"Усі системи киснепостачання ковідних закладів, пацієнти не зможуть отримати меддопомогу. Завтра стоїть термін відключення станції переливання крові, це призведе до втрати препаратів крові на понад 14 мільйонів гривень", – заявив Вівсянник.

На сесії з цього приводу виступили інші депутати: одні вимагали, аби рухалась далі, інші – щоб до цього бюджетного питання повернутись та проголосувати іще раз.

Заступниця голови ОДА Іванна Смачило з трибуни заявила, що навіть якби і було бажання адміністрації повернутись до старої моделі управлінь, юридично ця процедура займе кілька місяців, тобто увесь цей час медицина буде без фінансування.

"Тепер всій Рівненщині видно, що є системна криза у відносинах третього і шостого поверхів. Біда в тому, що заручниками цієї ситуації є люди", – сказав депутат Віталій Ундір та запропонував повернутись до розгляду цього питання.

Ще після ряду виступів голова облради поставив на голосування пропозицію повернутись до бюджетного питання. Однак, "за" було 26 депутатів, тобто пропозицію не підтримали.

Після цього до трибуни та президії вийшли ряд депутатів та люди, які були в залі та мають стосунок до медгалузі. В цей момент почались крики та суперечки, а голова ради назвав сесію неконтрольованою та оголосив півгодинну перерву.