Політолог спрогнозував долі Порошенка, Медведчука, Авакова та Разумкова у 2022-му

Весь 2021 рік Банкова з різною інтенсивністю переслідувала керівників опозиції – від очільника проросійської ОПЗЖ Віктора Медведчука до лідера "Європейської солідарності" Петра Порошенка. Як влада буде розв'язувати проблему політичних опонентів у новому році, ASPI news розповів директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик.

"Влада буде паралельно розробляти обидва кейси – Медведчука та Порошенка. Щобільше, вони намагатимуться об'єднати ці справи в одну – створити спільну "історію зради". Офіс президента буде наголошувати на тому, що ці люди разом заробляли на негараздах країни під час піку російської агресії на Донбасі. Таким чином влада хоче одним рухом виконати два завдання. По-перше, зачистити електоральний простір Південного Сходу – територію виборців ОПЗЖ, де у президента Володимира Зеленського почалися серйозні проблеми ще у 2020 році. По-друге, загнати Порошенка в електоральне гетто "порохоботів". А у підсумку виборців, які вивільниться, спробувати прибрати до рук у вигляді ситуативних союзників для "слуг" та Зеленського. Власне це відома політична техніка", – зазначив політолог.

 

На думку фахівця, обидві ці історії не закінчаться у 2022 році – вони будуть тягнутися щонайменше до наступних виборів. Це серіал, в якому будуть виникати різні повороти сюжету – можлива поява нових плівок та свідчень.

"Чи посадять Порошенка? Я гадаю, що ні. Запобіжний захід буде обмежений максимум особистим зобов'язанням. Далі все буде визначатися динамікою запрошень п'ятого президента на допити. Коли треба буде натиснути – влаштують графік допитів через кожні пів години в різних куточках Києва, коли не треба – відбуватиметься мляве змагання адвокатів з прокурорами. В цілому, я вважаю, що у 2022 році у кейсах Порошенка та Медведчука з'являться додаткові фігуранти, які наразі розглядаються Банковою як опоненти. Можуть почати переслідувати колишнього міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, людей з близького оточення олігарха Ріната Ахметова, Дмитра Разумкова та інших. На нас чекає рік цікавих історій", – підсумував Кулик.