Показали як навчають та на що здатні "чотирьох лапі" у рівненській поліції

За запахом виявляють злочинців, вибухонебезпечні предмети та наркотики. За цими вміннями службових собак кінологічного центру Нацполіції Рівненщини – щоденні тренування. Суспільному показали, як проходить одне з таких занять.

Бельгійська вівчарка Аїда спеціалізується на пошуку вибухонебезпечних предметів та зброї.

"Вона працювала у зоні ООС. Виявляли вибухонебезпечні матеріали як у наших, так і в людей, які з окупованих територій намагалися завезти до нас на територію вибухонебезпечні матеріали та зброю", – розповів заступник начальника кінологічного центру Михайло Рубель.

Фото: Суспільне РівнеЗ початку повномасштабного вторгнення РФ службових собак залучали для розмінування у звільнених Ірпені та Бучі Київської області.

"Там велися сильні бойові дії і було дуже багато боєприпасів, вибухівки, замінованих предметів, які доводилося нашим працівникам-кінологам спільно з вибухотехніками знешкоджувати", – пояснив начальник кінологічного центру Вадим Гурін.

Фото: Суспільне Рівне

І додав, що після таких завдань службовим собакам дають перепочити. Бо, як і люди, ті піддаються стресам.

Фото: Суспільне Рівне

У кінологічному центрі Нацполіції Рівненщини нині 24 службові собаки, це німецькі та бельгійські вівчарки і спанієлі. Останніх допомагають виявляти наркотичні речовини.

"По вибухових речовинах у нас працюють п'ять кінологів зі службовими собаками, дві службові собачки працюють по наркотичних речовинах, одна службова собака працює з пошуку людини, решта – по розшуковій роботі", – зазначив Вадим Гурін.

Фото: Суспільне Рівне

Сержант поліції кінологічного центру Сергій Кучер працює з трирічною Нагайною. Вона уміє за запахом розшукувати злочинців.

"Я її задіюю на місці події, коли, наприклад, крадіжка з автомобіля, з магазину, вбивство", – розповів Сергій Кучер.

Зі слів заступника начальника кінологічного центру Михайла Рубеля, їхніх собак залучають до завдань не лише на Рівненщині, а й в інших регіонах України.