Назустріч новому кооперативному року

Розмова із головою правління Рівненської  облспоживспілки, заслуженим працівником сфери послуг України, депутатом обласної ради Петром Федоровичем Барашем відбулася напередодні Нового року та Різдва Христового.

- Петре Федоровичу, незважаючи на складну ситуацію в державі, споживча кооперація України, зокрема Рівненщини, впевнено розвивається як цілісна економічно-соціальна структура. Як вдається вашому шеститисячному колективу кооператорів долати усі ці труднощі?

- Споживча кооперація області, яка, в основному, обслуговує сільське населення, є однією з найбільших систем в області, що здійснює торговельну, заготівельну, виробничу діяльність, надає  побутові послуги населенню. Питома вага споживчої кооперації в товарообігу області  із реалізації продовольчих товарів складає 23 відсотки, доля загального обсягу роздрібного товарообігу у сільській місцевості - майже 50 відсотків.  За роки існування,   а нам понад 110 років, система утвердилася, як важливий сектор національної економіки з широкою мережею торговельних, виробничих, заготівельних та побутових закладів, яка щоденно забезпечує потреби населення у товарах і послугах. Щорічно ми інвестуємо понад 15 мільйонів  у розвиток матеріально-технічної бази. Результати цих інвестицій можна побачити у найвіддаленіших  куточках області.  Власні інвестиції спрямовуємо на реконструкцію, модернізацію та  придбання сучасного обладнання.            Серйозною перевагою споживчої кооперації області  є віра людей у спілчанську систему. Свідченням цього є те, що на останніх виборах до органів місцевих рад депутатами різних рівнів  обрано понад 200 кооператорів.

Попри всі труднощі і негаразди, які звалилися на вітчизняну економіку, ми зуміли зберегти цілісність і структуру споживчої кооперації, кадровий потенціал, що дозволяє нам нарощувати обсяги товарообігу,   здійснювати  відчутніший вплив на розвиток регіональної економіки, наповнення  споживчого ринку і повніше задоволення потреб населення в необхідних товарах і послугах.   Послідовно й цілеспрямовано просуваємо у сільську глибинку фірмову торговельну марку „РіКоС”.

Через 943 підприємства роздрібної торгівлі й ресторанного господарства обслуговуємо більше половини   сільського населення. 65 відсотків   мережі  приведено до сучасних стандартів, зокрема 57 маркетів та 11 закладів  ресторанного господарства. Задіяні до господарського обігу 38 виробничих підприємств, які задовольняють потреби не лише кооперативної роздрібної мережі, а й інших форм власності у хлібобулочних, кондитерських, макаронних виробах, м’ясних і рибопродуктах, консервах, безалкогольних напоях, соках, смаженому соняшниковому насінні. Користуються попитом наші швейні, металопластикові, столярні вироби, бруківка. Маємо власну свиновідгодівлю,  худобозабійні  пункти, на звірогосподарствах у „Замчиську” та виробничо-заготівельно-торговельному підприємстві Костопільської райспоживспілки у 2011 році виростили по дві тисячі голів норки та песця, а також 1,5 тисячі чорнобурих лисиць. Маємо  40 тис. кв. м  складських площ, а картопле- фрукто - та овочесховища спроможні прийняти на зберігання 10 тисяч тонн городини і садовини.

Залишається високим і рейтинг кооперативного економіко-правового коледжу.

- ... І здобувають тут фах переважно діти селян?

- Так. Якщо точніше, у стінах коледжу навчається 1,3 тисячі студентів. З поміж них – майже тисяча із сільської місцевості.

- На часі  –   одна із актуальних проблем –  вступ України до Європейського співтовариства споживчих кооперативів. Що від цього чекають кооператори області?

-  Хотілося б відзначити, що  нині  на планеті  проживає  сім мільярдів жителів, із них мільярд – члени кооперативів, а 3,5 мільярда мають   до них безпосередню причетність.  Віддаючи належне кооперації, Генеральна асамблея Організації Об’єднаних Націй проголосила 2012 рік Міжнародним роком кооперативів. Це вкотре доводить, що майбутнє нерозривно пов’язане із поширенням кооперативних принципів та цінностей.

               Сподіваємося, що з входженням України до Європейського співтовариства споживчих кооперативів пожвавішають наші ділові зв’язки з закордонними партнерами. По-перше,  матимемо змогу  скористатися досвідом структур Єврокоопу при реформуванні кооперації, зокрема і Рівненщини. У Міжнародний кооперативний альянс, членами якого ми є, входять усі кооперативи: і сільськогосподарські, і кредитні, і споживчі, а от Єврокооп - саме те об’єднання, в якому працюють організації системи споживчої кооперації. І друге, либонь, найсуттєвіше: ми зможемо розвивати рівноправні ділові партнерські стосунки з європейськими споживчими кооперативами, запозичувати їхні технології, інші послуги, і нам є що запропонувати сусідам. Зокрема, лісові ягоди, лікарсько-технічну сировину, гарбузове насіння, соки того ж заготівельно-виробничо-збутового комбінату та іншу продукцію. При потребі можемо перепрофільовуватись.

                Упродовж багатьох років наполегливо торуємо стежки до зарубіжних ділових кіл. Із кооператорами Швеції свого часу було напрацьовано низку перспективних проектів щодо концептуальних засад розвитку сучасної мережі маркетів, переорієнтації потужностей оптової ланки на потреби роздрібної торгівлі. До того ж, ми переймаємо кращий досвід і на заході, і на сході, зокрема, шукаємо взаємний інтерес у співпраці з Астраханською областю Російської Федерації. З  Вармінсько-Мазурським воєводством  (Польща) було ініційовано свого часу перспективний проект щодо входження Рівненщини до Європейської мережі регіональної кулінарної спадщини, у реалізації якого взяли активну участь наші кооператори.  Незаперечний  факт  – у „Кулінарної спадщини”, а Рівненщина поки що єдина представляє в цьому проекті Україну, - самобутнє кооперативне обличчя. Адже серед представлених у цьому проекті 13-ти підприємств краю  8 - кооперативних.

- І цей проект – багатообіцяючий та обнадійливий?

-  Безперечно. Не за горами ігри чемпіонату Європи з футболу, а, отже, на міжнародних автомагістралях, які перетинають нашу область, у кілька разів зросте потік зарубіжних туристів. І вони, певна річ, не оминуть нагоди побувати у наших брендових ресторанах, представлених у Європейській мережі кулінарної спадщини. Нам буде що показати і чим почастувати поважних гостей. Зараз же ми часто обслуговуємо іноземні делегації з Польщі та інших країн, які відвідують Рівне. Полякам відомий цей логотип,   адже в Польщі чимало воєводств уже увійшли до кулінарної мережі.

- Не секрет, що цьогоріч кооператори Рівненщини втілили в життя ще один доволі потужний проект під умовною  назвою „Сади”. Розкажіть детальніше про нього.

-  Цей проект уперше в Україні впроваджує Єврокомісія у Володимирецькому районі. Його мета – довести світовій спільноті, що можна вирощувати екологічно чисту продукцію і в чорнобильській зоні.  Якщо, певна річ, дотримуватися відповідних технологій. Ще навесні минулого року  жителі цього району, віднесеного до зони радіоактивного забруднення, отримали елітні саджанці відповідних сортів яблунь, полуниці, смородини та порічок, трактори, іншу техніку для обробітку майбутніх садів. На завершальному етапі проекту, зорієнтованого на замкнутий цикл – від вирощування овочів та садовини до їх переробки, – виникло питання, де встановити придбаний за кошти Єврокомісії автоклав вартістю мільйон гривень.  Експерти Єврокомісії визначились передати автоклав саме заготівельно-виробничо-збутовому комбінату облспоживспілки – високомеханізованому підприємству, де виробляють екологічно чисту і смачну продукцію, яку високо оцінив і закордонний споживач. Побувавши на комбінаті, група експертів Єврокомісії, очолюваних німецьким фахівцем Манфредом Шюсселем, переконалася, що це дійсно так, і автоклав уже „прописався” на комбінаті.  Мільйонна інвестиція поважної європейської інституції – неабиякий бонус не лише для споживчої кооперації, а й Рівненщини загалом і, що найголовніше, автоклав працюватиме для людей.  Довіра Єврокомісії, яку ми отримали, додає натхнення, упевненості та бажання краще працювати. А цього не купиш за будь-які гроші.

- Петре Федоровичу, 2011 рік для Вас видався надзвичайно цікавим, адже мали можливість безпосередньо поспілкуватися із колегами-кооператорами з інших континентів.

- Так.  Цього року у Москві я був учасником делегації українських кооператорів на засіданні Правління і Генеральної Асамблеї “Кооперативів Європи” серед трьохсот делегатів  із 42 країн Європи. Нещодавно у складі делегації Центральної спілки споживчих товариств України  взяв участь у Генеральній асамблеї  Міжнародного кооперативного альянсу у Мексиці. Дві тисячі учасників із майже ста країн світу брали участь у роботі асамблеї. Повірте, коли ти  є учасником   такого надзвичайно високого та значимого заходу, відчувати гордість за свою систему, за  шеститисячний колектив кооператорів Рівненщини, пайовиків, ветеранів.

- Чого чекають рівненські кооператори від нового 2012 року?

- Домінуючим у найближчих   планах є суттєве нарощування обсягів в усіх галузях кооперативної економіки. У нас є бажання і можливості забезпечити конкурентноздатні позиції в соціально-економічних процесах. А місцева влада може розраховувати  на кооператорів як рівноправних і надійних партнерів  у розв’язанні проблем територіальних громад.

                                                                   • Розмовляла Неля Заболотна

 

Шановні кооператори,  дорогі друзі!

Сердечно вітаю вас  з Новорічними та Різдвяними святами. Бажаю спілчанам, пайовикам, ветеранам кооперації  Рівненщини міцного здоров’я, благополуччя, спільної плідної роботи, здійснення планів і задумів. А ще дякую за вірність кооперативним ідеалам,  за самовіддану працю – нелегку, але таку потрібну людям.

Потенціал є, і ми його маємо розвивати. Ми  повинні стати активнішими, сильнішими, сучаснішими - така вимога часу.

Божого Благословення вам та вашим родинам!

Із повагою, Петро Бараш