На Рівненщині переселенка виготовляє енергетичні батончики для українських військових

Готує їх за власним рецептом - більше 10 років жінка пропрацювала кондитеркою, тож будь-які солодощі створює з легкістю.

А нещодавно вона виграла міні-грант, щоб закупити сировину. І якщо раніше за тиждень випікала 6-8 кілограмів батончиків, то зараз виготовила рекордні 22 кілограми.

У мирному житті Василина Чекаліна разом із сім’єю жила в Миколаєві. Випікала авторські торти та інші смаколики, виховувала двох діток. Все змінилося після 24 лютого.

«Ми зрозуміли, що треба їхати і рятувати дітей, коли місто без перерви обстрілювали більше доби. Це були атаки з трьох боків. Арта, танки на сусідніх вулицях… Вікна у будинку дрижали. Мені здавалося вже, що й стіни двигтіли. Не знаю, чи це було насправді, чи лише в моєму сприйнятті, - згадує жінка. – Найстрашніше було за сина і доньку, якій на то час було 2,5 року. – Ми виїхали, не знаючи кінцевої точки призначення. Прямували спочатку на Одесу, бо це був єдиний шлях. Пам’ятаю, як зупинилися на дорозі у довжелезному заторі, а за кілька кілометрів від того місця йшли бойові дії…»

Родина хотіла переїхати на Захід України, але були труднощі з житлом. Та за деякий час їм таки допомогли підшукати помешкання. Тепер Василина живе у селі Береги на Дубенщині.

Спочатку складно було після пережитого.

Відчувалася невизначеність, та й робити нічого жінка не могла – просто руки не піднімалися. Але з часом Василина познайомилася з місцевими волонтерами, почала з ними спілкуватися, розповіла, що може пекти і булочки, і печиво. Тим часом наші військові просили про енергетичні батончики. Все-таки це дуже зручно – вони невеликі, поживні, смачні і можуть довго зберігатися. Тож Василина взялася виготовляти і такі солодощі.

«У рецепт входять різні сухофрукти, насіння, горішки, пластівці, мед, олія. Інгредієнти подрібнюються, перемішуються, а потім ця маса має трішки настоятися. Після цього батончики можна виробляти і випікати. Насправді процес нешвидкий, - пояснює жінка. - До речі, такі батончики полюбляє і мій син. Особливо якщо це перекус у дорозі. Але знаючи, що я роблю їх захисникам на передову, в жодному разі не візьме».

Спочатку Василина закуповувала продукти на енергетичні батончики самостійно, але це доволі недешево, тож із сировиною почали допомагати волонтери та місцеві мешканці.

«А якось мені показали оголошення про те, що можна отримати міні-грант у рамках конкурсу до Всеукраїнського тижня добрих справ від «Goodacity». Я подала заявку, ні на що особливо не сподіваючись. І ось я виграла 2500 гривень та вже закупила продукти на наступні партії енергетичних батончиків», - розповідає Василина.

Щоб трішки пришвидшити процес, волонтери передали їй електром’ясорубку – так значно простіше подрібнювати інгредієнти. Незручно лише, коли електрику вимикають. Все-таки готувати краще при хорошому освітленні, пояснює жінка.

Тим часом вона радіє, що зараз вдасться виготовити значно більше енергетичних батончиків, ніж до цього. Приємно відчувати себе корисною і знати, що твоя робота стала комусь у пригоді.

Василина Чекаліна й надалі збирається волонтерити. А ще дуже чекає часу, коли можна буде безпечно повернутися додому.

Рівненська ОВА