На Рівненщині пацієнти з остеоартрозом отримають підтримку з обласного бюджету

Чотири мільйони гривень передбачили в бюджеті Рівненської області на 2021 рік та інших місцевих бюджетах на підтримку пацієнтів з діагнозом остеоартроз. Відповідні заходи прописані в Обласній програмі забезпечення надання медичної допомоги хворим з ураженням органів опори та руху. Аналогічна програма діяла в області з 2016 року. Зважаючи на її актуальність та важливість, депутати обласної ради вирішили продовжити дію програми і прийняли оновлений документ на 2021–2023 роки.  

Головна мета програми – допомогти пацієнтам з остеоартрозом, які потребують заміни суглобів ендопротезами. Адже відповідні імпланти є дороговартісні.

Відтак за програмою на 2021 рік в бюджеті Рівненської області передбачили 1,1 млн.грн. на закупівлю кульшових, колінних суглобів та інструментарію для Рівненської обласної клінічної лікарні, а саме – Центру ортопедії, травматології та вертебрології – для проведення відповідних операцій. Ще 2,9 млн.грн. мають передбачити відповідні місцеві бюджети.

Загалом на 2021-2023 роки з обласного та інших місцевих бюджетів на придбання імплантів планують витратити 12,7 млн.грн.

До слова, у 2020 році на диспансерному нагляді у Рівненській обласній клінічній лікарні з діагнозом остеоартроз перебували 2869 пацієнтів. Щороку до 150 людей стають інвалідами внаслідок цього захворювання. У 2020 році 118 осіб отримали інвалідність, 96 з яких – це люди працездатного віку.