На Дубенщині для майбутнього музею УПА викупили речі повстанців у "чорних археологів"

У селищі Смига на Рівненщині хочуть створити музей, у якому, зокрема, будуть експонувати вилучені у так званих "чорних археологів" експонати. Як розповів Віталій Міщук, колекцію поповнить кліше для друку повстанських листівок, його дослідники історії Смиги викупили, повідомили у Рівне.Суспільне.

Кліше для друку листівок викупили у "чорних" археологів. Віталій Міщук датує його 40-50 роками 20-го століття.

"Ми його викупили, бо це історія краю. Ймовірно, що автором кліше є Ніл Хасевич, бо відповідає стилю цього художника. Або це зробив хтось з його учнів. За допомогою таких кліше повстанці друкували листівки, а потому розповсюджували по навколишніх селах. Це були заклики, аби жителі не брали участі у виборах, не вступали в колгосп та не співали більшовицьких пісень", – розповів Віталій Міщук.

Також дослідники віднайшли журнали зі свідченнями жителів Смиги та учасників руху опору в роки війни.

"Зшиток вже розлітається, але ще можна прочитати тест. Тут описано все, що відбувалося в наших селах колишнього Вербського району до 50-х років", – додав Віталій Міщук.

Поміж журналами виявили також звернення до повстанців.

"На трьох сторінках це звернення, щоб не йти в колгоспи, не допомагати чинній владі. Тут у зверненні показані факти гноблення людей, як на місцях, так і по всій Україні і загалом Радянському Союзі", – зазначив дослідник історії Смиги Анатолій Василюк.

Всі ці знахідки планують експонувати у музеї, який краєзнавці хочуть відкрити у Смизі.