На десятій сходинці рейтингу

 З такими показниками область  стала на десяту сходинку в загальнодержавному рейтингу, зауважив заступник голови облдержадміністрації Володимир Новак. За його словами, вже за перший місяць місцеві виробничники продали власної продукції на 1 мільярд 418 мільйонів гривень, а це майже на чверть більше, ніж торік. Наростили потужності в порівнянні з 2012 роком підприємства добувної, текстильної, деревообробної та енергетичної галузей. Водночас Рівненщина ще має резерв для збільшення енерговиробництва. Так, минулоріч Рівненська АЕС працювала в середньому на 72 відсотки потужності. Збільшити цей показник до 100 відсотків допоможе масштабний проект будівництва лінії електропередач напругою 750 кіловольт «Рівненська АЕС – підстанція Київська». Це дозволить використовувати незадіяні потужності РАЕС для електропостачання у центральні та північні області України.
Реалізація проекту матиме й соціальний ефект – зростатиме добробут краян, підсумував Володимир Новак, адже збільшаться відрахування до казни. Так, минулоріч станція сплатила до місцевої скарбниці більше 146 мільйонів гривень податків, у той час як бюджет Кузнецовська на 2013 рік становить 199 мільйонів гривень.
• Вл. інф.

 

Меблева   нарощуватиме виробничі потужності

У цьому запевнили голову облдержадміністрації Василя Берташа іноземні інвестори – подружжя МакМахонів, презентуючи перспективи розвитку інвестпроекту в Квасилові. Про це повідомила прес-служба Рівненської ОДА.
Зокрема, головні акціонери “Рівнесільмаш” запланували вдвічі збільшити виробничі площі. І якщо торік на нововідкритій меблевій фабриці виготовили 20 тисяч диванів, то цьогорічне завдання – 98 тисяч. А це робочі місця для півтисячі краян. Тим часом до 2019 іноземці запланували виготовляти в Квасилові мільйон диванів у рік. Відповідно зростатиме і кількість працюючих.
Водночас Василь Берташ наголосив, що на Рівненщині інвестори матимуть всіляку підтримку, оскільки розвиток економіки краю – один із пріоритетів обласної влади. Більше того, меблева фабрика презентує регіон за кордоном, адже всі меблі, виготовлені в Квасилові, йдуть на експорт.
Загалом цьогоріч місцеві підприємства продали іноземцям продукції на понад 60 мільйонів доларів. Найзатребуванішими були, зокрема, міндобрива, скловироби, електроапаратура, металоконструкції, а також широкий асортимент товарів добувної, деревообробної та інших галузей Рівненщини. Найбільше місцевої продукції купують у Росії, Польщі, Білорусі, Німеччині, Угорщині, Литві, Туреччині, Румунії, Італії і Нідерландах.
• Роман Вістенко