Михайло Федоров вважає, що у цифровій державі ІТ-ринок отримає найкращі умови для ведення бізнесу

Це цілком реально завдяки нашому проекту Дія City та зареєстрованому цього тижня пакету законопроєктів. Фактично, це спеціальний економічний і правовий режим, який створює одні з найкращих умов у світі для ведення IT / креативного бізнесу. 

До розробки Дія City ми залучили національних та міжнародних спеціалістів, зокрема з білоруського Парку високих технологій, адаптували правові практики Великобританії та Канади, провели сотні годин консультацій та погоджень з IT-індустрією.

Адже указ президента Володимира Зеленського потребував, аби Дія City стала не лише драйвером IT-сектору, але й фундаментом для побудови цифрової держави. Законопроєкт "Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні" — це квиток у технологічне майбутнє України. 

Нова модель трудових відносин 


Ми пропонуємо IT-галузі найбільш сучасний та дієвий на сьогодні механізм працевлаштування — GIG. Це звична для індустрії модель фрилансу, поєднана з соціальними гарантіями працівника.

Податкове навантаження на GIG-працівників залишиться таким самим, як на ФОПів, що буде відображено у проєкті змін до Податкового кодексу. Тож компанії та працівники не втратять фінансово, але отримають декілька істотних переваг.

По-перше, GIG-модель дозволить IT-компаніям структуруватися за прозорими та зрозумілими  правилами. Нинішні умови працевлаштування (як із точки зори рівня податкового навантаження, так і в частині недосконалості трудового законодавства) серйозно гальмують розвиток українських компаній, адже більшість працівників виведена поза штат.

Фінансові установи та приватні інвестори просто не розуміють, як давати гроші компанії без працівників. Тож GIG — це вагомий механізм капіталізації як для аутсорсингових, так і для продуктових компаній. 

По-друге, ми передбачили можливість для компаній-резидентів укладати договори про нерозголошення, непереманювання та неконкуренцію. Ми врахували усі практичні тонкощі, аби нівелювати ризик визнання неконституційними положень NDA, NSA та NCA.

Ми прагнемо отримати позитивну судову практику в разі розгляду спорів стосовно таких договорів. Наша мета — створити в країні комфортні умови для роботи національних талантів, а також залучити іноземні таланти з США, ЄС та інших країн.

Інвестиції та інтелектуальна власність 


Задля стимулювання інвестицій, законопроєкт вводить в українське законодавство елементи англійського права. Бізнес отримає зрозумілі в усьому світі інструменти: конвертовану позику, опційний договір, безвідкличні довіреності, ліквідаційні привілеї, акціонерні угоди.

За розвиненого інвестиційного та правового клімату стартап або компанія ніколи не програє, адже навіть в разі невдачі засновники набувають підприємницький досвід. І країна теж не програє — вона вирощує клас досвідчених молодих підприємців.

Також законопроєкт пропонує європейські принципи набуття та захисту майнових прав на об'єкти інтелектуальної власності, зокрема майнові права на комп'ютерні програми та бази даних.

Так, якщо сторони не домовляться про інше, майнові права на комп'ютерні програми та бази даних за замовчуванням належать роботодавцеві (замовникові). Таким чином, IT-сектор отримає гарантію захисту своїх прав, а українське законодавство у сфері інтелектуальної власності буде гармонізоване з законодавством ЄС.

Взаємодія з правоохоронними органами


Дія City регулює найчутливішу тему для українського бізнесу — відносини з правоохоронними органами. Зміни до Кримінального процесуального кодексу зафіксовані в законопроєкті №4305. За останні роки ми не спостерігали посягань недобросовісних правоохоронців на IT-компанії, але хочемо створити додаткові запобіжники проти неправомірних дій.

Вони потрібні, аби втручань в роботу індустрії ми не побачили і в майбутньому. Санкціонувати проведення слідчих дій за законопроєктом може прокурор не нижче рівня керівника обласної прокуратури.

Крім того, ми розуміємо, що для IT-сектору вилучення серверів, комп’ютерів або іншої техніки навіть на один день несе збитки, а арешт — фатальні для компанії ризики. Тож ми працюємо над тим, щоб вилучення обладнання резидента Дія City було можливе лише за умови, що це не призведе до зупинки чи значного обмеження діяльності.

Для цього опрацьовується можливість введення в кримінальний процес новий вид доказів — електронних, що не потребуватиме виїмки матеріальних носіїв.

Дія City — це не дрібні складові, не окремі елементи законодавства. Проєкт є комплексним інструментом цифрової трансформації та новим драйвером економіки України. Це революційний проєкт: за 5 років Дія City дозволить збільшити об’єм ринку ІТ вдвічі — до $11,8 млрд, а кількість робочих місць до 450 тисяч. Це будуть одні з найкращих умов для ведення ІТ-бізнесу у світі. 

Команда Мінцифри та окремо проєктного офісу Дія City на чолі з моїм заступником Олександром Борняковим доклала чимало зусиль, зважила і врахувала багато факторів для формування спеціального правового режиму для IT-компаній.

Як результат — уже маємо рецепт створення світового технологічного хабу в Україні. Тепер настав час народних депутатів. Розраховуємо на підтримку Верховної Ради України у побудові цифрової держави.

Михайло Федоров, для УП

Колонка — матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Вісті Рівного" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.