Медовий Спас: П`ять традиційних смаколиків, які готують на свято

Медовий Спас чи Маковій цьогоріч припадає на 14 серпня. Це свято відкриває сезон серпневих Спасів, після якого буде ще Яблучний і Горіховий. Традиційно на це свято їдять освячений мед і страви з ним,

Не менш популярним є і мак. За повір'ями, у цей день він зміцнює здоров'я тих, хто його їсть. Нижче – добірка рецептів святкових страв, котрі стануть у пригоді до Маковія.

Медовик

Цей торт є улюбленим десертом багатьох людей, а Медовий Спас – черговий привід побалувати себе. Рецепт Медовика є майже у кожного кулінара. Перший рецепт — найбільш базовий варіант, котрим поділилася кондитерка Єлизавета Глінська.

Інгредієнти для коржів:

– дев'ять яєць;
– 8 г харчової соди (0,5 ч. л з гіркою);
– 200 г цукру (один стакан об'ємом 250 мл) до яєць;
– 100 г цукру (0,5 склянки об'ємом 250 мл) для карамелі;
– 150 г меду (4,5 столових ложки) – Глінська використовує гречаний;
– 500 г борошна (три склянки об'ємом 250 мл + одна столова ложка).

Для крему:

– два яйця;
– 300 г сметани жирністю 20−30%;
– 50 г цукру (дві столових ложки з гіркою);
– 25 г борошна (одна столова ложка з гіркою);
– 500 мл молока (дві склянки об'ємом 250 мл);
– 50 г вершкового масла жирністю не менше 82%;
– 25 г кукурудзяного крохмалю (одна столова ложка);
– 80 г меду (дві столових ложки + одна чайна ложка);

Приготування смаколика – має рецепт ягідного медовика, але варіант з малиною теж підійде.

Другий рецепт медовика від шеф-кухаря Євгена Клопотенка. Він додав до торта трохи пікантності завдяки смородині.

Інгредієнти для коржів:

– три яйця;
– 100 г цукру;
– 450 г борошна;
– 1/3 чайної ложки солі;
– три столових ложки меду;
– 100 г вершкового масла 82%;
– одна чайна ложка соди без гірки.

Для крему:

– 100 г смородини;
– 700 г сметани 21%;
– 200 мл вершків 33%;
–150 г цукрової пудри;
– п'ять гілочок м'яти для декору.

Маковий рулет

Ще одна характерна страва як для української кухні загалом, так і для Маковія зокрема — рулети з маком. Це здобне тісто з маковою начинкою мало кого лишає байдужим.

Інгредієнти:

– 250 г маку;
– 150 г цукру;
– ½ ст. кефіру;
– одне куряче яйце;
– три стакани борошна;
– ½ чайної ложки кориці;
– одна чайна ложка соди;
–150 г вершкового масла;
– цукрова пудра для прикраси;
– оцет для гасіння (за бажанням);
– родзинки за бажанням і смаком;
– один жовток для змащування рулету.

Також ви можете приготувати рулет Маківник за перевіреним рецептом шеф-кухарів із кулінарного видання Chef's Pencil.

Інгредієнти для тіста:

– один лимон;
– ½ склянки цукру;
– одне збите яйце;
– три склянки борошна;
– ½ склянки теплої води;
– одна чайна ложка цукру;
– одна чашка теплого молока;
– одна столова ложка дріжджів;
– шість столових ложок м'якого вершкового масла.

Для макової начинки:

– одне яйце;
– ? склянки цукру;
– три склянки маку;
– 40 г хлібної крихти;
– ½ столові ложки ванілі;
– п'ять столових ложок меду;
– шість столових ложок вершкового масла;
– одна склянка киплячого гарячого молока;
– ? склянки дрібно нарізаних волоських горіхів;
– ¾ склянки дрібно нарізаного чорносливу або родзинок.

Макове печиво

Маковійчики – найпростіший десерт Медового Спасу. Це базове печиво із додаванням маку. Готується воно дуже швидко й просто. Тож навіть якщо ви не звикли готувати складні страви, ця вам вдасться.

Інгредієнти:

– одне яйце;
– 150 г цукру;
– 500 г борошна;
– одна дрібка солі;
– 200 г вершкового масла;
– один лимон за бажанням;
– ½ чайних ложок розпушувача;
– дві − три столових ложки маку;
– одна чайна ложка ванільного цукру.

Другий вид печива – шулики. Ця традиційна страва складається з поламаного пісного коржа і маково-медової заправки.

Інгредієнти:

– мед;
– вода;
– борошно;
– 200 г маку;
– одне яйце;
– 0,5 л води;
– шість столових ложок цукру.

Кіфлики – страва, котра не є специфічною для Медового Спасу, але має макову начинку і є питомо українською. Цей рецепт від Євгена Клопотенка.

Інгредієнти для тіста:

– одне яйце;
– дрібка солі;
– 350 г сметани;
– 10 г сухих дріжджів;
– 200 г вершкового масла;
– три столових ложки цукру;
– за бажанням цукрова пудра;
– 320 г пшеничного борошна;
– 260 г кукурудзяного борошна;
– за бажанням цукрова пудра;
– 320 г пшеничного борошна;
– 260 г кукурудзяного борошна;
– за бажанням один жовток (для змащування).

Для начинки:

– 400 г слив;
– 200 г цукру;
– 50 мл води;
– три столові ложки маку (+ для посипання);
– три столові ложки маку волоського горіха.