Що робити при укусі комах і змій до приїзду "швидкої" та що заборонено

Домедична допомога, яку людина без медичної освіти надає до приїзду "швидкої" – архіважлива, акцентує Олег Ушкевич. Алгоритм її надання чітко прописаний у протоколах МОЗ.

Джерело Суспільне

"Якщо вона надається і правильно надається, то буде врятоване і підтримане життя пацієнта, в нього є більше шансів залишитись живим. Одним з таких протоколів є протокол надання домедичної допомоги при укусах змій, павуків бджіл, ос, комах комарів і іншої істоти", – пояснює він.

Що робити при укусах

Заступник керівника Центру екстреної меддопомоги детально роз'яснив, що в протоколі радять робити у таких випадках:

  • переконатися у відсутності небезпеки – якщо покусали оси чи бджоли, дикі тварини, то впевнитись, що вони не нападуть і на того, хто надає допомогу;
  • запам'ятати зовнішній вигляд істоти, яка вкусила – за можливості сфотографувати комаху, тварину, змію;
  • забезпечити лежаче положення і спокій;

"Для чого це – коли людина рухається чи біжить, йде у лікувальний заклад, то скорочуються м'язи й отрута швидше розподіляється по організму і викликає свою токсичну дію", – акцентує Олег Ушкевич.

  • обов'язково знерухомити покусану кінцівку. Можуть підійти парасолька, дерев'яні палки, планки, які фіксують пов'язкою;
  • випити багато рідини, щоб отрута з організму швидше виділилась з сечею;

"Вато знати, що коли укусить оса, то є ризик перенесення різних інфекцій. Адже оси літають по смітниках, копирсаються у відходах. Якщо вкусила бджола, жало потрібно видалити нігтями, пінцетом. Не рекомендують видавлювати. Місце укусу — протерти спиртом", – радить фахівець.

  • якщо покусана кінцівка, то на відстані 10 сантиметрів від місця укусу накласти тугу пов'язку, щоб отрута не поширювалася по венозних судинах і з лімфою;
  • при набряку кінцівки нижче накладеної пов'язки трохи її послабити;
  • до місця укусу прикласти холодний компрес або лід.

Що категорично заборонено робити

У жодному разі, каже Олег Укшевич, не треба намагатись видалити отруту шляхом розрізання чи припалювання місця укусу. При укусі змії категорично заборонено відсмоктувати отруту ротом. Це небезпечно для людини, яка надає домедичну допомогу.

Анафілактичний шок: як діяти

Після укусу бджоли чи оси, комара, можуть виникнути реакції: підвищення температури тіла, підвищення чи падіння артеріального тиску, сильний свербіж, запалення й набряк, який росте на очах, запаморочення й анафілактичний шок. Його ознаки: запаморочення, затьмарення свідомості, людина не може видихнути й артеріальний тиск падає нижче 80 міліметрів ртутного стовпчика. Олег Ушкевич описав алгоритм дій:

  • на місце укусу нанести протиалергійну мазь, найпоширеніша – "Феністил гель" або 1% "Гідрокортизонова мазь";
  • дати антигістамінний препарат, відомий більшості – "Димедрол";
  • коли вкрай погано – вколоти 0,5 мілілітра препарату "Адреналін" внутрішньом'язово у середню третину бокової поверхні стегна, через 20-30 хвилин, при затримці транспортування у лікарню можна повторити;
  • при серйозних симптомах терміново телефонувати на 103, доповідати диспетчеру про випадок і він дасть рекомендації. Якщо ситуація погіршується, дзвонити повторно й запитувати про нові рекомендації;
  • якщо наступає зупинка серцевої діяльності – людина втрачає свідомість, перестає сама дихати й припиняється пульс на сонній артерії, кожна людина зобов'язана проводити серцево-легеневу реанімацію до приїзду швидкої.

"Нейрони кори головного мозку живуть чотири хвилини, коли серце не виконує свою функцію. Робиться серцево-легенева реанімація – 30 натискань на грудину, далі – пауза на 5 секунд і за 5 секунд робиться два вдування повітря в дихальні шляхи, потім знову повтор", – роз'яснює медик процес реанімації.

Пацієнт при цьому має лежати на твердій поверхні, за можливості, йому треба підняти ноги. Той, хто рятує, повинен пам'ятати й про власну безпеку – якщо немає маски з клапаном чи лицевої маски, марлевої пов'язки – робити вентиляцію легень методом "рот в рот" дуже ризиковано, тому можна обмежитись тільки натисканням на грудину, – акцентує Олег Ушкевич.

Він також наголошує: при схильності до алергій на укуси треба обов'язково мати в аптечці антигістамінні, "Адреналін" і шприц, а також використовувати фумігатори, щоб відлякувати комах.

Фахівець радить звертати увагу при відпочинку на природі, чи немає на тілі чи одягу кліщів.