Кров беруть навіть під час тривоги

Рівнянин Андрій Мазур перший раз здав кров у 2012 році. Тоді прийшов час народжувати його дружині, і на Станцію переливання крові він потрапив добровільно-примусово. З того часу робить це кожні два місяці. До всього Андрій ще й володар рідкісної групи крові (перша мінус). У багажі Андрія 40 здач цільної крові і п’ять – на тромбоконцентрат.

– Кров має здатність відновлюватися, а в мене її п’ють всі ще й людям вистачає, – жартує Андрій про своє донорство. – Просто хочеться бути корисним, допомогти людям. А це чи не найлегший спосіб втілити своє бажання.
 Андрій працює держслужбовцем, веде активний спосіб життя, грає у футбол, відвідує баню. Закликає всіх, хто може це робити, здавати кров, яка нині дуже і дуже необхідна.
Рівненський обласний центр служби крові нині є єдиним спеціалізованим закладом в області, який здійснює маніпуляції з відбору і переробки крові. Заклад  підключено до двох електропідстанцій, тому проблем зі світлом немає. Хоча про всяк випадок мають ще й генератор. Тож перебої з подачею електроенергії для Рівненського обласного центру служби крові не є критичними.


– Препарати крові потрібні завжди, а у військовий час вони дозволяють рятувати життя наших воїнів. Область повин­на мати постійний запас крові як для себе, так і загалом для потреб держави. Такий запас Рівненщина визначає спільно з Міністерством охорони здоров’я. У закладі діє безперервний процес від забору крові до виготовлення препаратів крові, відпрацьована логістика доставки препаратів крові до тих лікувально-профілактичних закладів, які їх найбільше потребують, – зазначив начальник Управління охорони здоров’я та цивільного захисту населення Рівненської військово-цивільної адміністрації Олег Вівсянник.
За його словами, Департамент постійно працює над поліпшенням матеріально-технічної бази центру служби крові. Обладнано сховище для забору крові під час повітряної тривоги, яке водночас можна використовувати і в звичайні дні як приміщення з додатковими кушетками. До речі, проблему з додатковими кушетками Олег Вівсянник теж пообіцяв вирішити найближчим часом.  Також незабаром планують переобладнати автомобіль для виїзної бригади для забору крові у віддалених куточках області.
– Військовий час вніс свої корективи в нашу роботу. Спочатку ми не мали можливості приймати донорів під час тривоги, але потім зробили ремонт в укритті й задіяли спеціальне обладнання під час повітряної тривоги. Ця процедура не відрізняється від тієї, яка проходить у звичайних умовах. Нині щодня кров здає від 70 до 100 чоловік. Кількість донорів у період війни зросла удвічі, – розповідає головний лікар закладу Ліна Михальчук. За її словами, центру нині потрібен лікар-лаборант та лікар-трансфузіолог або лікар іншої спеціальності, якщо він згодиться стати уповноваженою особою з  якості.  
• Василь Бурченя