Історичну будівлю у Рівному прикрашатиме меморіальна дошка Серафиму Кашубі

Отець Серафим Кашуба – римо-католицький священник, який присвятив своє життя духовному служінню, зокрема і на Рівненщині. В роки Другої світової війни він вирушив на Волинь, де не вистачало священнослужителів. Із 1945 року перебував у Рівному, Дубно, Острозі, Сарнах, Корці.
За релігійні переконання Серафим Кашуба був переслідуваний радянською владою, 1966 року був заарештований та отримав п’ять років заслання. Однак згодом, після ув’язнення, знову повернувся в Україну, зокрема, жив як у Рівному, так і у Львові. Там через тяжку хворобу обірвалося його життя у 1977 році.


У Державному архіві Рівненської області зберігаються документи, які дають можливість дослідити рівненський період життя та служіння о. Серафима Кашуби.
Ініціатором створення і розміщення меморіальної дошки на будівлі Зали камерної та органної музики є отець Владислав Чайка – настоятель римо-католицького костелу святого Петра і Павла та Божого милосердя у Рівному. За його словами, місце обрали не випадково. Адже отець Серафим Кашуба у післявоєнні роки був настоятелем костелу Святого Антонія – головного храму римо-католиків Рівного, в приміщенні якого нині і розміщений органний зал.
Голова Рівненської обласної ради Андрій Карауш підтримав ідею створення меморіальної дошки. Він зустрівся з її ініціаторами та дослідниками життя Серафима Кашуби. Спільно з керівництвом Рівненської обласної філармонії обговорили майбутній макет і місце розташування меморіальної дошки.
– Костел Святого Антонія, який більшість знає як Зал камерної та органної музики, – це пам’ятка архітектури та містобудування XIX ст. І таких будівель у Рівному не так багато. Тому дуже важливо привернути увагу до історії цієї споруди, зокрема, підняти пам’ять про одного з настоятелів цього храму, отця Серафима Кашубу, який в роки радянської окупації не виїхав до Польщі, а залишився тут і самовіддано служив своїм людям, своїй вірі. Тому поява такої меморіальної дошки, яка носитиме його ім’я, буде гарним жестом поваги нашим друзям-полякам, які так само віддано підтримують нас сьогодні у боротьбі з ворогом, – наголосив Андрій Карауш.
• Пресслужба Рівненської  обласної ради