Громади Рівненщини обмінюються досвідом сортування сміття за програмою «U-LEAD з Європою»

Демидівська громада поділилася досвідом налагодження роздільного збору сміття в сільській місцевості та роботи комунального підприємства для поширення кращих практик серед посадовців інших громад.

Онлайн консультацію організував Рівненський регіональний офіс Програми «U-LEAD з Європою». Ця тема зацікавила представників Немовицької, Головинської, Рокитнівської, Степанської та Старосільської громад.

На початку заходу, Руслан Сивий, керівник Рівненського регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою», зазначив, що такі заходи є можливістю повчитися один в одного і спільно знайти шляхи розв'язання непростих питань, що турбують громади.

Сергій Щербатюк, заступник начальника відділу з проєктної роботи економічного розвитку, інвестицій, житлово-комунального господарства, транспорту та регуляторної діяльності Демидівської селищної ради, розповів посадовцям інших громад про досвід громади.

Він акцентував на кількох моментах. Перше, це те, що Демидівська громада розглядає розв'язання сміттєвої проблеми одною із найважливіших. Саме через це, частину коштів з інфраструктурної субвенції в попередні роки було направлено на купівлю трактора з причепом та відвалом.

Наразі у громаді проводиться почерговий збір сміття за наперед узгодженим графіком. Цим у громаді займаються Демидівське виробниче управління житлово-комунального господарства та комунальна організація «Добробут». Для цього мешканці громади укладають договори на вивіз сміття. Важливий момент у наведення порядку – боротьба зі стихійними та нелегальними сміттєзвалищами.

Крім регулярного прибирання застосовують і штрафи. Цим в селищній раді займається інспектор з благоустрою.

Також вартує уваги той момент, що Демидівська ТГ активно співпрацює із сусідніми громадами в сфері поводження із твердими побутовими відходами. Для цього наприкінці 2018 року було укладено Договір про співробітництво територіальних громад у формі реалізації спільного проєкту на тему «Створення комплексної системи поводження з твердими побутовими відходами», сторонами якого стали Демидівська, Боремельська та Бокіймівська, та ще на той час Вовковиївська, територіальні громади.

І хоча заявка на конкурс ДФРР, на який було подано перший проєкту, не приніс успіху, громади продовжували спільно планувати свою діяльність у цьому напрямку. Успішним став, зокрема, обласний конкурс проєктів у 2020 році, де громади-партнери отримали 180 тис. грн на закупівлю металевих та сітчастих контейнерів, демонстраційних контейнерів для шкіл та пресу.

Щодо теми сортування сміття, то цим займається саме КО «Добробут», робота якого активно висвітлюється на вебсайті громади https://demydivska-gromada.gov.ua/ko-dobrobut-12-13-06-01-11-2019/.

Ця КО здійснює окремий збір ПЕТ-пляшок, які мешканці громади здають у сітчасті контейнери, що розташовані по селах. Цікавий факт - місця розташування цих контейнерів можна побачити на спеціальній еко-мапі https://www.google.com/maps/d/viewer?hl=uk&mid=15LWdLOUBVUlMWViT3VgqB0robjBer9nf&ll=50.4326668607852%2C25.33073356539658&z=12

Далі ці пляшки сортуються працівниками комунальної організації та пресуються. Саме пресування та подальше складування цієї сировини дозволяє зробити її привабливою для закупників, які самі приїжджають по неї в громаду. Також організація здійснює приймання іншої вторсировини.

За словами Сергія Щербатюка, на цьому смітті багато не заробиш, але сам факт того, що на сміттєзвалище звозиться менше пластику вже є позитивним моментом для майбутнього громади.

Також у громаді чимало зусиль докладають до інформаційної роботи, зокрема, зі шкільною молоддю. Для цього проводяться спеціальні конкурси та заходи, а також подальше заохочення найбільш активних учасників.

Рівненська ОДА