Депутати обговорили шляхи покращення ситуації у медицині Рівненщини

Оптимізація тієї мережі медичних комунальних підприємств, що існує нині, дасть змогу поліпшити ситуацію у медичній галузі області. Адже наразі вона є доволі складною. Про це йшлося на засіданні постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров'я, материнства та дитинства (голова Юрій Білик), у якій взяв участь голова обласної ради Сергій Кондрачук.

Можливість оптимізації існуючої мережі медичних комунальних підприємств, установ та закладів депутати розпочали обговорювати ще під час бюджетних слухань, які відбулися нещодавно.

- Ми намагалися доволі детально розглянути роботу кожної установи та галузі загалом. На сьогодні у всіх є розуміння того, що нові умови, в яких перебуває медицина, потребують певних рішень. Спілкувалися про це і з головою ОДА та дійшли до висновку, що необхідно  напрацювати певний механізм та бачення роботи наших медичних підприємств надалі. Хотілося б, щоб всі причетні з цим  визначилися.  Адже навіть попередній проєкт рішення щодо внесення змін до бюджету за результатами півріччя, де десятки мільйонів гривень передбачено на комунальні платежі у медзакладах, викликає мало оптимізму, - зазначив Сергій Кондрачук.

Наразі не всі обласні медустанови  мають змогу покрити свої видатки за рахунок тих контрактів, які укладаються з НСЗУ. Особливо критичною є ситуація у закладах, які надають допомогу пацієнтам з хронічними розладами психічного здоров’я, зазначив директор Департаменту цивільного захисту та охорони здоров'я населення Рівненської облдержадміністрації Олег Вівсяник. З трьох медпідприємств такого спрямування найскладнішою є ситуація в КП «Острозька обласна психіатрична лікарня».

- Якщо не ухвалювати негайних виважених рішень, то через критичне недофінансування за пакетами НСЗУ станом на кінець року  ми можемо вийти з недофінансуванням заробітної плати у цьому закладі на понад 15 млн грн. Тому, порадившись з фахівцями медичної сфери та фінансистами, ми зрозуміли, що уже зараз потрібно розпочинати процес реорганізації, або ж проводити скорочення тамтешніх медпрацівників. Лише так ми зможемо зберегти надання цієї послуги, - зауважив Олег Вівсяник.

Утім, такі проблеми виникли не сьогодні, а були прогнозованими ще два роки тому. Тому варто було готуватися до суворого контролю за наданням послуг з боку НСЗУ, а також до конкуренції, виникнення якої було неминучим, зазначила депутат обласної ради Світлана Богатирчук-Кривко.

- Справа ж не просто в необхідності реорганізації. На сьогодні у нас багато приміщень, де діють КП, і комунальні послуги в яких фінансуються з обласного бюджету. Тому, об’єднавши структурні підрозділи, ми проблему не вирішимо, адже треба думати про ефективне використання цих приміщень, - зауважила Світлана Богатирчук-Кривко.

Після тривалого обговорення питання члени комісії вирішили рекомендувати Департаменту цивільного захисту та охорони здоров'я населення Рівненської облдержадміністрації  до 10 серпня надати пропозиції щодо стратегічного розвитку кожного комунального медпідприємства та вирішення проблемних питань, які вже існують. Також вирішено створити робочу групу яка детально розглядатиме ці пропозиції.

Тим часом у деяких комунальних установах вже усвідомили, що реорганізація неминуча. Зокрема  не заперечують проти цього у КП «Рівненський обласний шкірно-венерологічний диспансер» за умови, якщо це допоможе зберегти шкірно-венерологічну службу та професійні кадри. Попри те, що на сьогодні заборгованість на підприємстві не накопичується, до кінця 2021 року на оплату праці, придбання лікарських засобів та медичних виробів потрібно  2,7 млн грн, стверджує керівник КП Наталія Маняк.  

Натомість у КП «Рівненський обласний фтизіопульмонологічний медичний центр» оптимізація відбувається вже зараз. Члени комісії внесли відповідні зміни до штатного розпису, що дасть змогу уникнути заборгованості із заробітною платнею.    

У ході засідання комісії депутати розглянули також погодили звіти керівників низки КП про результати фінансово-господарської діяльності.

Під час розгляду питання щодо звернення комунального підприємства «Рівненський обласний клінічний лікувально-діагностичний центр імені В.Поліщука» щодо погодження звіту керівника про результати фінансово-господарської діяльності депутат Олександр Гомон поцікавився в очільника КП Романа Шустика про збори трудового колективу, які відбулися на підприємстві сьогодні вранці. Як зазначив головний лікар КП, під час голосування на зборах діяльність чинного керівника підтримало 90 осіб, 170 – висловилося проти.  

Зважаючи на те, що наразі триває службове розслідування стосовно головного лікаря  комунального підприємства «Рівненський обласний клінічний лікувально-діагностичний центр імені Віктора Поліщука», розгляд цього питання депутати перенесли на наступне засідання комісії.

Загалом під час засідання комісії депутати обговорили два десятки питань порядку денного.


Рівненська обласна рада