Близько 200 тонн шишок заготовлять на Рівненщині

Щороку держлісгоспи області заготовляють близько 200 тонн шишок, після переробки яких, отримують майже 2 т насіння. Окрім сосни звичайної, яка є головною лісоутворюючою породою, лісівники заготовляють шишки ялини звичайної, модрини європейської. Збирають їх переважно на спеціальних ділянках – об’єктах лісонасіннєвої бази, де ростуть дерева з поліпшеними генетичними властивостями.

Усі підприємства Рівненського обласного управління лісового та мисливського господарства мають власні шишкосушарки, а у Соснівському та Сарненському держлісгоспах уже кілька років ефективно працюють сучасні комплекси з переробки та зберігання лісового насіння.

Комплекс з переробки лісового насіння у Костянтинівському лісництві ДП «Сарненський лісгосп» переробляє до 10 тонн шишок за сезон, що повністю забезпечує потреби підприємства. Завдяки його роботі, автоматизації процесів, сарненські лісівники отримують максимально якісне насіння, яке має високу посівну схожість.

Унікальний для України комплекс з переробки лісового насіння працює у Соснівському лісництві ДП «Соснівський лісгосп». Спеціальна сушильна шафа, яку робили на замовлення підприємства, дозволяє переробляти за добу 300 кг шишок. Тож за сезон лісівники Соснівського лісництва переробляють майже 25 тонн шинок.

Для збереження насіння в оптимальних умовах у ДП «Костопільський лісгосп», ДП «Соснівський лісгосп» та ДП «Сарненський лісгосп» встановлені сучасні холодильні камери. Їх розміщення саме у цих підприємствах повністю забезпечує потреби держлісгоспів Рівненщини з ефективного зберігання лісового насіння. Переваги холодильних камер очевидні, адже насіння, яке там зберігається, не втрачає з часом свої якості (посівну схожість).

У державних лісогосподарських підприємствах завжди є стратегічний річний запас насіння сосни звичайної. Тож навесні 2022 року лісівники будуть висівати насіння, яке заготовили минулого року.

Рівненське обласне управління лісового та мисливського господарства