Аліменти платять не тільки чоловіки

На виконанні в органах державної виконавчої служби Рівненської області перебуває 417 виконавчих документів про стягнення аліментів, за якими боржницями є жінки. Найбільша кількість таких випадків, зареєстровані в Сарненському - 73, Здолбунівському - 56, Рівненському - 52, та Острозькому - 36 районах. Кошти повинні сплачуватися на утримання 631 дитину. Лише частина жінок систематично виплачують аліменти на утримання дітей, до решти вживаються примусові заходи зі стягнення коштів.

«У квітні цього року, завдяки застосуванню до боржниці тимчасових обмежувальних заходів, вдалося стягнути 90 тисяч гривень заборгованості з аліментів. Мешканка Березнівщини не змогла перетнути український кордон, тому змушена була погасити борг по аліментам на утримання 2 неповнолітніх дітей. Варто сказати, що нарахування виплат відбувається за тією ж процедурою, що і для чоловіків. Жодних преференцій жінки, які не виховують своїх дітей, не мають», - зазначає начальник Управління забезпечення примусового виконання рішень у Рівненській області Юрій Соценко.

В Рівненській області з 417 жінок-боржниць лише 58 вчасно сплачують кошти на утримання своїх дітей. Решта - 359 матерів боргують виплати. Серед основних причин невиконання рішень про стягнення аліментів, боржниками за якими є жінки - ведення аморального способу життя, відбування покарання, перебування у відпустці по догляду за іншою дитиною. Серед інших причин – оголошення боржниці в розшук, відсутність майна та коштів, відсутність постійного доходу.

Загалом в органах державної виконавчої служби Рівненської області перебуває (станом на 13.05.2021) 15 521 виконавче провадження про стягнення аліментів. Тобто чоловіків - платників аліментів у 38 разів більше)

Разом з тим, нагадуємо, що за невиконання своїх зобов’язань суди накладають на боржників з аліментів адміністративне стягнення у вигляді суспільно корисних робіт.  Працівники відділів державної виконавчої служби Рівненської області продовжують працювати над примусовим стягненням аліментів з недобросовісних боржників, щоб діти змогли отримати довгоочікувані кошти на своє належне утримання.