28 серпня - Успіння Пресвятої Богородиці.Перша Пречиста

Після двотижневого Успенського посту, 28 серпня, православні християни святкують одне з дванадцяти найбільших свят церковного року – Успіння Пресвятої Богородиці. 

Свято має подвійний зміст: людська скорбота поєднується з упевненістю в тому, що смерті як знищення і небуття не існує.

Згідно з церковним переданням, в день, коли Богоматір мала відійти у вічність, апостоли залишили місця своєї проповіді та дивним чином зібрались в Єрусалимі, щоб попрощатись з Пресвятою Богородицею та здійснити погребіння її пречистого тіла. Перебуваючи навколо її ложа, вони були засліплені яскравим світлом, в якому явився Христос в оточенні ангелів та архангелів. У цей момент чиста душа Діви Марії без страждання, ніби уві сні, відійшла до Господа. Іконографічна традиція свята розповідає, що Богородиця віддала свою чисту душу в руки свого Сина і Господа Ісуса Христа, а в цей час з небес лунали звуки ангельських хорів..

В Євангелії не вказано про те, коли саме і де відбулося Успіння Божої Матері, а більшість відомостей про Її земне життя та відхід у вічність залишились з церковного передання від апостолів та їхніх учнів.

Церковний переказ розповідає, що святий апостол Фома, який прибув із запізненням, засмутився, що не зміг бути біля Богородиці в останні хвилини її земного життя. Щоб він міг попрощатись з її тілом, апостоли відкотили надгробний камінь. Але на подив усіх всередині були тільки ризи Діви Марії. Її тіло, як і душа, було взяте Господом на Небо.

Апостоли поховали тіло Божої Матері, згідно з Її бажанням у Гефсиманському саду – в печері, де спочивали тіла Її батьків і праведного Йосифа.

Успіння належить до найдавніших Богородичних свят, яке з’явилось в Єрусалимі одразу після Вселенського Собору в Ефесі (431 рік). У VI сторіччі це свято отримує свою теперішню назву – Успіння Пресвятої Богородиці.

В Україні свято набуло особливого вшанування. Три лаври України: Києво-Печерська, Почаївська, Святогірська – присвячені цьому святу. Також Успінню Божої Матері в Україні присвячена велика кількість храмів.

На Першу Пречисту обов’язково слід піти до церкви. У народі прийнято святити насіння та колоски пшениці з нового врожаю, щоб "Успіння-матінка" благословила труд селян й уберегла зібраний урожай від пожежі та дощу. У храмі треба поставити свічку за всіх рідних і близьких. Також треба неодмінно помолитися за здоров’я найближчих людей, особливо – дітей. Предки вірили, що цього дня Матір Божа особливо чутливо дослухається до молитов за дітей. У Пресвятої варто попросити про захист, лікування й подякувати їй за заступництво.

На Успіння заборонено виконувати будь-яку роботу в городі або в будинку. Цього дня не слід лихословити, конфліктувати й сваритися, а також не думати про погане.  У це свято не можна брати в руки колючі та ріжучі предмети, навіть хліб прийнято ламати руками. Не можна й варити їжу, тому господині заздалегідь готували святкові страви. За повір’ями, ті, хто займаються готуванням 28 серпня, можуть стати бідними. Під забороною також рукоділля та стрижка волосся. Одна із найвідоміших заборон на Успіння Пресвятої Богородиці – не можна ходити босоніж, бо можна босими ногами зібрати всі хвороби. Не можна цього дня надягати старе або незручне взуття, інакше подальше життя буде затьмарене різними труднощами та проблемами.

Прикмети дня Успіння

Гарна погода – до прохолодного бабиного літа;

Веселка в небі – до теплої осені;

Багато павутини – до морозної та малосніжної зими.