18-річний український фігурист виступив на Євро після звістки про смерть свого тренера

Спортсмен емоційно висловився про тренера після довільної програми.

18-річний Кирило Марсак - один із представників збірної України на чемпіонаті Європи з фігурного катання, який продовжується у фінському Еспоо. На Євро Марсак замінив лідера збірної України Івана Шмуратка, який знявся з турніру перед його початком через травму ноги.

Попри те, що Євро-2023 стало дебютним у кар'єрі Марсака, з першої ж спроби він зміг подолати кваліфікацію. У короткій програмі український фігурист посів 17-те місце, отримавши за неї рекордні для себе 70.41 бала.

Через день після виступу в короткій програмі Марсак змагався у довільній. Однак погіршив власний результат, закінчивши Євро на 22-ій позиції.

Виступати у довільній програмі Марсаку довелося після звістки про смерть особистого тренера. Між змагальними днями на Євро федерація з фігурного катання України сповістила про смерть Дмитра Шкідченка - колишнього спортсмена та тренера.

Вже після закінчення довільної програми Марсак емоційно висловився щодо загибелі наставника та відзначив, що свій виступ на Євро присвятив саме йому.

    "Це був дуже важкий день для мене, тому що я дізнався вранці, що мій тренер пішов з життя після тривалої хвороби. Виступав лише, щоб віддати йому шану та бився до кінця", - сказав фігурист.

У сторіз на своїй сторінці в Instagram 18-річний фігурист також відзначив, що "перебував під величезним тиском" через смерть тренера перед виступом у довільній програмі та висловив вдячність йому за роки сумісної роботи.

Дмитро Шкідченко як фігурист двічі поспіль ставав віцечемпіоном світу серед юніорів (у 1985 та 1986 роках). Після завершення кар'єри спортсмена Шкідченко став тренером: крім Марсака, під його керівництвом займалися дворазові чемпіони світу серед юніорів Юлія Обертас та Дмитро Паламарчук, чотириразові чемпіони України Юлія Лаврентьєва та Юрій Рудик, чемпіони України Катерина Костенко та Роман Талан, Юлія Бєлоглазова та Андрій Бех.

У січні 2023 року стало відомо про погіршення здоров'я Шкідченка через множинну мієлому, яка вплинула на стан його імунної системи. Попри курс лікування, який розпочали в Україні, побороти хворобу тренер не зміг.