10 важливих перемог України за 10 кривавих місяців великої війни

З 24 лютого Україна та українці довели всьому світу, що любов до своєї землі – не просто красиві слова. А фактор визначення майбутнього всього світу

Сергій Жуков

24 лютого 2022 року, рівно десять місяців тому розпочався новий етап російської агресії проти України, що триває з 2014 року. Повномасштабним вторгненням у нашу країну Кремль спробував потужним ударом "розв'язати українське питання": знищити державність та вчинити геноцид українців. 

Але завдяки героїзму та майстерності українських захисників від планів агресора "взяти Київ за три дні" нічого не залишилося. Сили оборони України продемонстрували всьому світу спроможність бити ворога. Дипломатія забезпечила потужну міжнародну підтримку України. Волонтери, енергетики, кожен українець допомагають країні вистояти та наблизити перемогу.  

Далі – 10 головних перемог, які здобули українці за 10 місяців повномасштабної війни. 

1. Збережена державність. 

Плани Кремля щодо швидкого придушення опору та демонтажу української державності не справдилися. Україна продемонструвала інституційну спроможність і високий рівень керованості в екстремальних умовах. 

Ефективний опір агресору у перші дні повномасштабного вторгнення дав Україні час і можливості для проведення мобілізації та отримання міжнародної підтримки.

2. Звільнення українських територій. 

Сили оборони України довели спроможність не лише стримувати ворожий наступ, а й проводити успішні контрнаступальні операції та змушувати ворога до "жестів доброї волі". 

Вигнання російських окупантів з острова Зміїний, розгром росіян у битві за Київ та їхня втеча з Київської, Чернігівської та Сумської областей, блискуча операція зі звільнення Харківщини, деокупація Херсона. Українська армія довела можливість очищення території держави від ворога військовим шляхом.

3. Руйнування міфу про непереможність "другої армії світу".

Військова міць та енергоносії десятиріччями були стовпами, на яких трималася позиція РФ на міжнародній арені. Українська армія вибила один з них. 

Символом руйнування міфу стало потоплення крейсера "Москва" ? флагмана Чорноморського флоту РФ. Втрати росіян в Україні за 10 місяців перевищили 100 000 осіб.

Знищення найбоєздатніших підрозділів російської кадрової армії змусило Кремль, попри попередні обіцянки, оголосити мобілізацію і дати добро на розбудову паралельної армії з кримінальників ? ПВК "Вагнера". Заклавши тим самим міну уповільненої дії під російську державність.  

4. Потужна міжнародна підтримка України та ізоляція РФ.

Держави НАТО та ЄС активно підтримують Україну. Протягом року відбулося сім зустрічей у форматі "Рамштайн", який об’єднує понад 50 країн світу.  За їхніми результатами Україна отримує нові пакети військової допомоги. Українське небо уже боронять німецькі IRIS-T, американсько-норвезькі NASAMS, згодом до них доєднається перша батарея Patriot. 

Завдяки західному обладнанню українські енергетики мають змогу швидше та ефективніше відновлювати зруйновані електромережі. Українських біженців доброзичливо приймають у європейських країнах.

Натомість кремлівський режим країни Європи по черзі визнають  терористичним. РФ втрачає залишки міжнародного авторитету та вихід на західні ринки. Президенту України Володимиру Зеленському аплодують іноземні парламенти, а російському диктатору Володимиру Путіну доводиться задовольнятися лише посиденьками з нелегітимним Олександром Лукашенком в Мінську.   

5. Актуалізація питання звільнення Криму. 

Попри те що збройна агресія РФ проти України розпочалася саме з окупації Автономної Республіки Крим і Севастополя у 2014-му, питання відновлення українського суверенітету над півостровом роками залишалося "винесеним за дужки".

Запуск Кримської платформи у 2021 році дозволив актуалізувати обговорення питання на дипломатичному рівні. Розпочавши повномасштабне вторгнення та здійснивши спробу анексії ще чотирьох українських регіонів, Кремль поставив Крим в один ряд із Херсоном, Донецьком і Луганськом. Регулярна "бавовна" на півострові сигналізує, що навіть після років мілітаризації він залишається "слабкою ланкою" в системі безпеки РФ.

6. Активізація євроатлантичної інтеграції. 

Долаючи труднощі, пов’язані з війною, Україна не припиняє робити кроки на закріпленому в Конституції шляху до НАТО і ЄС. 28 лютого Україна подала заявку на вступ до Європейського Союзу і вже за чотири місяці отримала статус кандидата. 30 вересня було подано заявку на вступ до НАТО, Україну підтримали вже 11 країн Альянсу.

7. Ефективна комунікація. 

Кремлю не вдалося дезорієнтувати суспільство та підірвати єдність Заходу. Україна вибудовує ефективну багаторівневу систему комунікації з урядами та громадянами країн-партнерів. На цій ниві працюють журналісти, громадські активісти, урядовці, дипломати, українська діаспора. Події в Україні висвітлюють провідні світові медіа. Попри російські дезінформаційні кампанії, три чверті громадян країн ЄС підтримують надання допомоги Україні. Симпатії світу сьогодні на боці України. 

8. Потужний волонтерський рух. 

Повномасштабне вторгнення дало новий імпульс волонтерському руху. До нього долучилися сотні тисяч українців, мільйони ? почали донатити на допомогу армії, допомагають цивільним, що постраждали від збройної агресії РФ. Медикаменти, дрони, автомобілі, озброєння, бронетехніка і навіть супутник ? українські волонтери довели, що для них немає нічого неможливого.  

9. Рух опору на окупованих територіях. 

Українці зустріли російських окупантів не квітами, а зброєю. Регулярні диверсії та ліквідації російських військових і колаборантів не дозволяють їм почуватися комфортно на українській землі. 

10. Єдність українського народу. 

Припинення внутрішніх чвар та об’єднання українців заради України стало важливим чинником організації опору ворогу. Україну пліч-о-пліч боронять як люди з різними політичними поглядами, так і представники політичних сил, що є запеклими конкурентами. 

Але любов до Батьківщини об’єднала їх в такий складний для країни час.