Викладач НУ "Острозька академія" серед номінантів на отримання Національної премії України ім. Т.Г.Шевченка

Книга повістей та оповідань викладача НУ «Острозька академія» Петра Кралюка «Каган і хохлята» номінована на отримання Національної премії України імені Тараса Шевченка з літератури.

Книга нова - побачила світ у видавництві «Ярославів Вал» цьогоріч. Подання на отримання премії зробив Національний університет «Острозька академія».

У збірку прози «Каган і хохлята» ввійшли (анти)феміністично-політична повість «Фелісія», карнавально-травестійна повість «Фабрика(ція)», квазіісторично-саркастична повість «Каган і хохлята»; оповідання «Гандзя люба», «Попи марксистського приходу», «Катахрезис», «Фінішний топінамбур», «Політ над румовищем». У кожному з цих творів автор подає сюжетно несподівану ситуацію і цікавих (часто конкретно історичних) персонажів.

У творах збірки «Каган і хохлята» органічно поєдналися прийоми алегорії та сюрреалізму. Усе це в Петра Кралюка виходить без жодної натуги чи штучності. Часто він користується прийомами епатажу та пародіювання, контроверзійними прочитаннями настільки узвичаєних у сприйнятті подій, що вже стали синонімами стереотипів.

Художньому мисленню Петра Кралюка притаманна справжня розкутість, що дає авторові можливість легко поєднувати елементи гри, реалістично точну подробицю, нестримний гротеск і фактомонтаж. Це не лінійна, а карнавальна и зухвало містифікаційна проза - пишеться в анотації на офіційному веб-сайті комітету з Національної премії України ім. Т.Г. Шевченка.

Фото з ФБ-сторінки номінанта.