Встановили особу «мінера», який 16 грудня замінував одну із Рівненських шкіл

Служба безпеки України встановила особу «мінера», який 16 грудня повідомив про те, що він замінував одну із Рівненських шкіл.

Зокрема, на електронну адресу Рівненської ЗОШ №6 надійшло повідомлення наступного змісту: «Я хочу сообщить вам о нескольких взрывных устройствах на территории вашей школы. Я заминировал вашу школу, отправлю вашу школу на воздух, осталось времени до завтра 08.30».

В результаті за тривогою було піднято всі спеціальні служби, в тому числі вибухо-техніки, які провели обстеження приміщення школи та прилеглої території на предмет виявлення вибухових речовин та засобів ураження.

Внаслідок перевірки було встановлено, що повідомлення про замінування є хибним.

Водночас, співробітники СБУ спільно з Нацполіцією встановили, що до хибного повідомлення про замінування причетний один із учнів цієї школи.

За фактом неправдивого повідомлення про замінування навчального закладу зареєстровано кримінальне провадження за ч.1 ст.259 (завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об'єктів власності) Кримінального кодексу України.

Вирішується питання про притягнення підлітка або його батьків до відповідальності відповідно до чинного законодавства України.

Служба безпеки України попереджає, що завідомо неправдиве повідомлення про підготовку вибуху, підпалу або інших дій, які загрожують загибеллю людей чи іншими тяжкими наслідками, порушує безпеку суспільства, заподіює істотну майнову шкоду та призводить до інших негативних наслідків. За таке діяння Кримінальним кодексом України передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від двох до шести років. За те саме діяння, якщо воно спричинило тяжкі наслідки або вчинене повторно, – позбавлення волі на строк від чотирьох до восьми років.